פסיכולוגיה שיקומית הוא תואר שני שמשלב דרכי התערבות פסיכולוגיות שנבדקו מחקרית. באמצעות הפסיכולוגיה השיקומית ניתן לטפל בנפגעי טראומות שונות ובאוכלוסיות מוחלשות ולשקם אותם נפשית במגוון רחב של כלים
הפסיכולוגיה השיקומית היא תואר שני המסתייע בלימודי התשתית הפסיכולוגית כדי לשקם את האוכלוסיות הפגועות מטרור, מפעולות איבה, בעלי מחלות נפש, בעלי פיגור שכלי, עבריינים, אסירים ונרקומנים ואף בתשושים – וכל מי שסובל ממוגבלות חברתית, גופנית, שכלית ונפשית. הפסיכולוג השיקומי מתייחס לכל מטופל בנפרד וסוקר את היכולת שלו לנהל חיים מלאים יותר, בוחר את דרך ההתמודדות ומלווה את ההתמודדות עם הבעיה. היתרון בתואר השני הוא שימוש בידע המקיף שנלמד לתואר ראשון בפסיכולוגיה תוך הידע כיצד לנהל מחקרים בנושא הפסיכולוגיה השיקומית בפרט ובמחקרים בכלל, וניתן לבחור גם במסלול לימודים ללא מחקר ותזה – אלא ללמוד לעומק את הצד העיוני שבכך, ולהגיש פרויקט גמר.
|
|
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית מאפשרת השתלבות כמטפלים במספר רב של מקומות
|
|
|
אורח עבודתו של פסיכולוג שיקומי
על מנת לבוא לטובתו של המשתקם, יש לעבוד באופן מערכתי, לשמור על קשר עם גורמים נוספים למטופל. כך, הפסיכולוג השיקומי יקח חלק באותה מערכת רפואית שסובבת את המשתקם – רופאים, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, יועצי תעסוקה, פיזיותרפיסטים ועוד. הוא יעבוד מול הורים, מורים ושאר הסביבה הקרובה לו. העבודה תתבצע ליד מיטת החולה או תוך פעילות חוץ, כשאת חלק מהביקורים הפסיכולוג השיקומי יערוך תוך שינוי המציאות הקודמת אליה היה מורגל.
מה לומדים לתואר שני בפסיכולוגיה שיקומית?
נושאי הלימוד לתואר שני בפסיכולוגיה שיקומית כוללים התמקדות ביסודות הפרמקולוגיה, עקרונות של טיפול במבוגרים הלוקים בנפש, בגוף או בשכל, שיקום נכים, שיקום עבריינים ומכורים, איך לטפל בתשושים. לומדים אודות שלב האבחון – פסיכולוגי דיאגנוסטי, קליני השלכתי ואובייקטיבי. לומדים מקצועות עיוניים כמו פסיכופתולוגיה, נוירו אנטומיה פונקציונאלית, נוירו פסיכולוגיה, שיטות מחקר – איכותיות וכמותניות, טיפול במשפחה ובאמצעות המערכת והסביבה, סטטיסטיקה ושיטות במחקר. הלומדים לתואר זה מתנסים גם באופן מעשי בשטח.
היכן עובד הפסיכולוג השיקומי?
פסיכולוג שיקומי נמצא בבתי חולים גריאטריים ובבתי אבות סיעודיים, במחלקות השיקום השונות מטראומה או ממחלה, במוסדות טיפול בחולי נפש, בפנימיות שיקומיות – בין אם לנוער עבריין או לפגועי גוף ולנכים. הוא יכול לעשות הסבה להוראה ולהרצות בנושא זה או להמשיך לתואר שלישי – פרופסורה החוקרת בנושא. על מנת לקבל את הרישיון לעבודה מעשית בתחום יש להשלים את התואר בהצלחה ולעשות התמחות במסגרות העבודה השונות בליווי מנחים.