מדעי הצמח משמשים בסיס חשוב ללימודי מדעים הקשורים בעולם החי. לרוב, תואר במדעי הצמח עוסק בצמחיה הטבעית של ארץ ישראל, אולם תואר שני במדעי הצמח מאפשר התמקדות ישירה בתחום העניין.
מדעי הצמח הם ענף מחקר בעל נפח רב בלימודי מדעי החיים, כשאת היסודות שלו ניתן לרכוש במהלך תארים ראשונים בפקולטה למדעי החיים: ביוטכנולוגיה, ביולוגיה, כימיה, מדעי התזונה, ביוכימיה, גנטיקה, מיקרוביולוגיה, מקרוביולוגיה וכן בוטניקה לתואר ראשון. לאחר שלומדים להגדיר את הצמח, מכירים את התופעות בעולם הצמח ורוכשים אוצר מושגים ומונחים הקשורים לתחום זה, ניתן ללמוד את התחום לעומק כדי לעסוק בהמשך בהוראה ובמחקר. באמצעות התואר הזה ניתן להעמיק יישומים שונים של צמחים ותרומתם לחקלאות, לפרמקולוגיה ולתחומים שונים אחרים.
|
|
מדעי הצמח משמשים בסיס חשוב ללימודי מדעים הקשורים בעולם החי. לרוב, תואר במדעי הצמח עוסק בצמחיה הטבעית של ארץ ישראל, אולם תואר שני במדעי הצמח מאפשר התמקדות ישירה בתחום העניין. |
|
|
למי מיועדים לימודים אלו?
לימודים אלו מיועדים למי שמצוי בתחום עניין זה ולמד לתואר ראשון לימודי מדעים הקשורים למדעי החיים. הלימודים הללו עתידים למקד את הלומדים ביחסי הצמח לסביבה ולהיפך, בביולוגיה תאית ותת תאית – מולקולארית, מערכות הצמח וכן להעניק העשרה נוספת בתחום עניין זה. ככל תואר שני, לרוב תוכנית הלימודים נחלקת ללימודי תזה (הגשת פרויקט חקר) וללימודי תואר ללא תזה.
איך ניתן לשלב את התואר השני עם התמחויות נוספות?
ישנן תוכניות לימוד שמאפשרות ללומדים לשלב את לימודי מדעי הצמח ביחד עם תחום העניין שלהם הקשור למדעי החיים כמו למשל ביוטכנולוגיה או חקלאות, כלכלה ושיווק או איכות הסביבה, מנהל שטחים- פתוחים ועוד. בדרך כלל תוכנית הלימודים תהיה בדגש על התחום המשולב ביחד עם מדעי הצמח. המטרה היא לענות על אתגרים שהתעשייה מעמידה בפני חקלאים, אנשי פרמה, תזונאים ועוד.
מהם תכני הלימוד לתואר?
תואר שני במדעי הצמח כוללים בין היתר נושאים כמו הנדסה גנטית, גנטיקה של פתוגנים, ציטוגנטיקה, השבחה, גידול צמחים על גבי מצעים שונים, ביולוגיה התפתחותית בצמחים, צמחי נוי, פיסיולוגיה של אחר קטיף, פקעות ובצלים, מטבוליזם של יסודות וחנקן בצמחים ובחיידקים, אנטומיה של רקמות צמחים, ביו אנרגטיקה בהובלה דרך הממבראנות, בניית ופירוק חלבונים בתא צמח, השינויים הגלובליים החלים על עולם הצמחים ועוד.
מהן אפשרויות התעסוקה לאחר סיום התואר?
בפני בוגרי התואר פתוחות דלתות רבות מלבד הוראה ומחקר – ניתן לעסוק בפיתוח זנים חדשים לפירות ולירקות, פיתוח של מוצרי מזון ותוספי מזון מצמחים, להיות חלק ממשרד החקלאות, להמשיך לתואר מתקדם (דוקטורט) בתחום מדעי הצמח ועוד.