"מערכת תקשורת" הינה מערכת מידע שבאמצעותה מועברים מסרים אלקטרוניים. זהו תחום בהנדסה שמעביר נתונים שבין רכיבים בודדים וגם ברמת מערכות התקשורת הגדולות.
כשאומרים "מערכות תקשורת", הכוונה היא לכל אקט תקשורתי טכנולוגי, כמו למשל במערכות לתקשורת נתונים, לתקשורת מולטימדיה שיש בה שמע, תמונה ותנועה. ניתן לחלק את תקשורת העברת הנתונים לרשתות מקומיות הנקראות גם LAN ולרשתות אזוריות הנקראות גם WAN, כשישנם גם יישומים שמופעלים באמצעות אותן מערכות תקשורת, דוגמת הפקס והעברות הדואר האלקטרוני. על מנת לדעת לתכנן, לפתח ולייצר מערכות תקשורת, כמו למשל גם להבטיח את איכותן, לשפר אותן ולתחזק אותן בהיקף נרחב, ניתן ללמוד תואר בהנדסת מערכות תקשורת. עם סיום התואר ומעבר מבחן מטעם המה"ט יעניק את הזכות להירשם בפנקס המהנדסים.
|
|
הנדסת מערכות תקשורת- ערבוב יחד של מדעי המחשב, הנדסת חשמל ומתמטיקה לתוך עולם התקשורת. |
|
|
למה משמשת הנדסת מערכות תקשורת?
מדובר בתחום שמרכז רכיבים מעולם מדעי המחשב, הנדסת חשמל והנדסת מחשבים. מהנדס תקשורת מאפנן, מנתח ומפתח את מערכות המידע והתקשורת ברמת החומרה וברמת התוכנה. הדרישה למהנדסי מערכות תקשורת הולכת ועולה ככל שהטכנולוגיה בעצמה משתנה ומציעה פתרונות חדשניים שמתמזגים עם מערכות אינטגרטיביות, אלו מצריכות ידע רב תחומי.
מה לומדים במהלך התואר?
בשנה הראשונה לתואר בהנדסת מערכות תקשורת, לומדים את היסודות ולימודי מבוא, כמו למשל לתחומי המתמטיקה, הפיסיקה, אנגלית טכנית, מדעי המחשב, הנדסת חשמל ועוד. בהמשך מעמיקים בתחום הידע של רשתות נתונים – רשתות IP, מודל OSI, תקשורת מולטימדיה ועורכים סימולציות כדי לתרגל את החומר שנלמד במעבדות. לומדים תקשורת סלולארית ותקשורת לווינית, איך לתכנת מעבדי רשת ולנתח את התעבורה בהם. תוך כך לומדים גם את תורת הגרפים, תורת המידע וחקר רשתות. עם ההתקדמות בתואר, כל סטודנט בוחר את ערוץ ההתמחות שלו, כשהוא מוסיף קורסי חובה ורשתו בתחום. במהלך התואר הסטודנטים ידרשו להגיש פרויקטים ויבחנו על תוכן עיוני ומעשי.
למה דווקא לבחור בתחום מערכות תקשורת?
תחום לימודי מערכות תקשורת מורכבים מתחומי ידע מעולם מדעי המחשב ומעולם הנדסת תוכנה וגם מעולם הנדסת חשמל, אשר מתלכדים סביב נושא תקשורת. בכל שנה המה"ט מכתיב תוכנית לימודים חדשה ומעודכנת על פי צרכי המשק העכשויים. התואר מקנה אפשרות להירשם בפנקס המהנדסים, ולהבטיח משכורת גבוהה יחסית – גם כשכיר. במהלך התואר מכינים פרויקט גמר לטובת קבלה לעבודה בהמשך, עימו מציגים את הידע ואת היכולת שצבר הסטודנט במהלך לימודיו.