מדעי רוקחות הוא ענף מדעי שעוסק במחקר ובפיתוח של אופן מתן התרופות. את תחום מדעי הרוקחות ניתן לפרק למספר תתי ענף, כאשר האדם שמסיים את התואר B.Sc Pharm וקיבל במדינתו רישיון רוקח, יכול לעסוק בתחום.
ניתן לחלק את מדעי הרפואה לשלושה תחומים מרכזיים שנלמדים בנפרד לרב: פרמצבטיקה – עוסקת בפיתוח תרופות ובמחקר על הצורות השונות בהן הן ניתנות – בין היתר באמצעות סירופ, כדורים מוצקים וכדורי ג'ל, פתיליות, מדבקות עור וזריקות, תרחיפים ועוד. גם אופן שחרור התרופה אל הגוף נמצא כיום בחזית המחקר, כמו שתלים רפואיים, שחרור איטי או חומרים גנטיים. ישנה גם פרמקולוגיה שחוקרת חומרים ביולוגיים ופעילותם על יצורים חיים וכן כימיה תרופתית שחוקרת את הרכבת התרופות מתרכובות שונות.
|
|
רוקחות-יצירת תרופות וסיוע לרפואה. |
|
|
אז מה לומדים ברוקחות?
תואר ראשון ברוקחות כולל תכני לימוד במקצועות ריאליים כמו מתמטיקה, כימיה, פיזיקה, ביולוגיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, מדעי החיים, ביוסטטיסטיקה ותתי התחומים של אלו. בהמשך לומדים גם ייעוץ תרופתי, אימונולוגיה, פרמקותרפיה, טוקסיקולוגיה, פיזיולוגיה וגם פיזיולוגיה של המאמץ, מכניקה לרוקחים. לומדים אודות מרכיבי תרופות וייצורם, חברות גדולות לייצור ולמחקר תרופות בעולם, היבטים משפטיים בעולם הרוקחות ואתיקה מקצועית.
במה מוסמכים לעסוק לאחר לימודי רוקחות?
לאחר סיום לימודי הרוקחות, כדי לקבל את הרישיון לעיסוק בתחום יש לעבור את המבחנים מטעם משרד הבריאות. הרישיון המבוקש יתקבל לאחר השלמת חודשי ההתנסות המעשית המבוקשים. רק לאחר קבלת הרישיון ניתן להגיש שירותי רוקחות לקהל הציבור הרחב, להצטרף למכוני מחקר ואל שורות נציגי המכירות של תעשיות הפרמצבטיקה הגדולות בארץ ובעולם. ניתן להוסיף וללמוד לתואר שני – למוסמך ברוקחות על מנת להעלות את דרגת השכר, להיות מוסמכים לחקור וגם להורות את התחום בהתאם להסמכה.
האם ישנה מכינה לעולם הרוקחות?
ניתן כיום לעשות גם מכינה קדם אקדמית לתואר ראשון ברוקחות – שיכולה להיות מכינה ייעודית לרוקחות או מכינה כללית למקצועות הרפואה והמדעים. במכינה למדעים רוכשים את היסודות לנושאי הלימוד ולמבואות שילמדו במהלך שנת הלימודים הראשונה לתואר ראשון ברוקחות. המכינה מסייעת למועמדים להרגיש את קצב הלימודים רגע לפני שהוא טובל ב"מים העמוקים" של הלימודים, לשפר את הציונים הנדרשים לקבלה עבור לימודי תואר ראשון ברוקחות, מפגיש את הלומדים עם צוות ההוראה העתידי ועם המסגרת המחייבת. המכינה היא גם מסגרת חברתית שמספקת גיבוש ללומדים רגע לפני שהם מתחילים את הקורסים השונים לתואר.