הקשר בין אדם לבעלי חיים הוא קשה היולי, ראשוני, אשר קיים משחר ההיסטוריה של האנושות. כיום עושים שימוש בחיות מחמד שונות על מנת להעניק טיפול באמצעותם וביחד עם מטפל – מנחה עבור האנושות.
להבדיל מטיפולים התערבותיים שבהם הקשר בין מטפל – מטופל הוא סטרילי בזמן טיפול פסיכולוגי וזוגי בלבד אלא אם משלבים גורם נוסף ואינטגראלי, לטיפול באמצעות בעלי חיים יש מבנה קשר מיוחד, כשהטיפול עצמו נשען על הקשר המשולש שבין מטפל – חיה – מטופל, כאשר החיה מקשרת בין מטפל למטופל ולהיפך ובדרך זו חושפים מידע וגם משנים התנהגות – בונים אותה מחדש, יוצרים התנהגות חדשה, גישה לחיים, פורצים באמצעותה מחסומים שמתפוגגים – רגשיים, תנועתיים, חברתיים ועוד.
|
|
טיפול באמצעות בע"ח-מסייע בפתרון והקלת מכאובים רגשיים וגם לטיפול בבעיות קשב וריכוז. |
|
|
בחירת בעלי חיים בהתאם לצורך הטיפולי
תוכי, חתול או כלב, ארנבון או סוס, דגי זהב, איגואנות וכל בעל חיים אחר שהוא מתורבת יכול לקיים את אותו ריגוש בטיפול ולמלא את מטרותיו השונות – אלו בין היתר לקיחת אחריות כלפי בעל החיים – האכלתו, הברשתו, משחק ביחד איתו, לקיחתו לטיול ועוד. בחירת בעל החיים שיתאים לטיפול נעשית בקפידה וישנו משקל גם לנטיית ליבו של המטופל. גם מתוך כך ניתן ללמוד רבות על נפש המטופל.
פתרון קשיים חברתיים באמצעות בעלי חיים
טיפול באמצעות בעל חיים אינו מחליף את הטיפול הפסיכיאטרי אם נדרש, אולם הוא יוצר לעתים קרובות גשר לנפש המטופל באופן תרפויטי כפי שאף טיפול אחר אינו מצליח. במישור החברתי הטיפול יכול לסייע בפיתוח אמפתיה, ביכולת לחלוק ולהעניק, להאזין ולחלוק תשומת לב, לשפר ולגשר ביחסים שבין בנים ובנות, יחסים בין קבוצות גילאים, פיתוח שיתוף הפעולה ועוד.
פתרון קשיים במישור הרגשי
חווית הסיפוק שבחברת בעל החיים מקנה שמחה והנאה ומרחיק את הרגשות השליליים, ניתן להתמודד עם תהליכי חיים כמו למשל מחלה, לידה או מוות, להגביר תחושת ביטחון ושלווה, שחרור הרגשות בסביבה בטוחה ללא תנאי לאהבה. נוכחות בעל החיים מאפשרת השלכה של רגשות ובכך חשיפתם לעבודה פסיכופויטית.
פיתוח של המישור הקוגניטיבי
גם בעלי בעיות קשב וריכוז ומי שחווה בעיות או עיכובים במישור הקוגניטיבי, יכול לפתח תפישה חדשה לזמן ולמרחב, לפתח חשיבה של סיבה – תוצאה, להגדיל את טווח הריכוז, להכיר חוקיות מסוימת או מחזורי חיים, ניתן לשלב גם מידע מעולם המתמטיקה, החקר או העברית בשילוב בעל החיים או לפתח מוטיבציה כדי ללמוד.