החוק לביטוח נפגעי עבודה קובע שכדי לקבל זכאות לשיקום מקצועי יש לעמוד בקריטריונים הבאים: דרגת נכות יציבה העומדת על 10 אחוזים, ומי שעוד לא נקבעה לו דרגת נכות, אך שרופא הביטוח הלאומי קובע שתישאר לו נכות בשיעור של 10 אחוזים לפחות. אם דרגת הנכות נמוכה מ 10 אחוזים, אך על פי קביעת רופא הביטוח הלאומי המשך עבודה עלול להוות סיכון בריאותי או בטיחותי. אם דרגת הנכות נמוכה מעשרה אחוזים והמועמד סובל ממחלת מקצוע. קריטריון נוסף קובע שבמידה שהמועמד מנוע מלחזור לעבודה הקודמת שלו או לכל עבודה אחרת
גיבוש קריירה לנפגעי עבודה
במסגרת תהליך השיקום המקצועי לנפגעי עבודה יעזור פקיד השיקום בבחירת מסלול לימודים ותעסוקה, וזו לאחר שיחה שיערוך עם המשתקם ויאמוד את כישוריו, חסרונותיו ויתרונותיו. אם יראה זאת לנכון, יתייעץ פקיד השיקום עם רופאים, פסיכולוגים ואנשי מקצוע אחרים. במסגרת ייעודו לסייע למשתקם, פקיד הסיעוד עוזר לו בבחירת מקצוע מבוקש בשוק העבודה ואשר ניתן לרוכשו בפרק זמן סביר. מסלול הלימודים, ומשכם נקבעים על פי הכישורים, המגבלות הרפואיות, אחוזי הנכות והמקצוע הנבחר. המשתקם יוכל לבחור את המקצוע המועדף עליו ומותאם לו מתוך רשימה של מוסדות מוכרים.
שיקום מקצועי לנפגעי עבודה – סיוע בהשמה
כשמסיים המשתקם את לימודיו והכשרתו, מלווה אותו פקיד הסיוע במציאת עבודה בשוק העבודה הפתוח ומסייע לו להשתלב שם. אגף השיקום פועל בשיתוף פעולה מלא עם כמה חברות השמה שמתמחות בשילוב אנשים עם מוגבלויות בשוק העבודה. אגף השיקום מלווה אנשים עם מגבלות ומעניק להם סיוע ותמיכה צמודים עד לשלב קליטתם והשתלבותם בשוק העבודה הפתוח.
שיקום מקצועי לנפגעי עבודה – הטבות כספיות
ההטבות הכספיות הניתנות לנפגעי עבודה שעוברים שיקום מקצועי נאמדות לפי תנאים קבועים ומעוגנים בחוק ובתקנות ובמסגרתם ניתנת לנפגע העבודה שעובר את תהליך השיקום אפשרות לקבל מקדמה או להמיר את הקצבה שמגיעה לו במענק חד פעמי חלקי או מלא. הסיוע בתהליך השיקום כולל דמי שיקום, שכר לימוד, ציוד שנדרש במסגרת הלימודים שנבחרו על ידי מי שעובר את התהליך השיקומי, ציוד לימודי ומתו שיעורי עזר. בנוסף מגיעים לו שירותי תמיכה והנגשה, הוצאות נסיעה וליווי.