לגבי השאלה האם החוק למתן מלגות לימודים לשנה הראשונה לסטודנטים הבוחרים ללמוד בפריפריה הוא טוב או רע קשה לענות, אבל נביא לפניכם את הפרטים הבאים. החוק עבר לאחרונה בקריאה שלישית, ועורר דעות חלוקות. ראשי המכללות באזור הפריפריה מאמינים שהחוק לא יגרום לכך שכל הסטודנטים "החיצוניים" ידחקו את רגליהם ומקומם של הסטודנטים המקומיים, הם טוענים שהחוק הוא שוויוני וככזה כל המועמדים יהיו בעמדת פתיחה שווה.
על חוק המכללות – מחיר כבד?
החסכון הנובע משנת לימודים ראשונה חינם הוא משמעותי, שכן ההוצאות יורדות בסכום משמעותי לכך סטודנט שהולך ללמוד בפריפריה. השאלה הנשאלת היא האם חוק זה יגבה מחיר כבד מסטודנטים מקומיים שיכול להיות שלא ימצאו מקום רישום באותן מכללות מאחר שהמקומות נתפסו ואוישו על ידי סטודנטים שנהרו לפריפריה על מנת ליהנות מהטבות החוק ומשנת לימודים ראשונה חינם.
חוק וסדר
כפי שציינו, חוק המכללות שנהגה ביוזמתה של סגנית השר במשרד ראש הממשלה גילה גמליאל (ואשר אושר על ידי מליאת הכנסת בקריאה שלישית) קובע שהמדינה תעניק מלגת שכר לימוד מלאה לשנת הלימודים הראשונה לחיילי צה"ל שזה עתה השתחררו ולבוגרי שירות לאומי אזרחי. מחוק זה ייהנו חיילים שמשתחררים מינואר 2010 ובוחרים ללמוד באחד מהמוסדות להשכלה גבוהה שאותם אישרה המועצה להשכלה גבוהה. האזורים הנבחרים הם הנגב, הגליל ויו"ש .
על חוק המכללות – שיקולים
מנכ"ל אחת המכללות באזור הצפון טוען שמכיוון שהחוק מתייחס לסטודנטים שמשתחררים מהשירות הצבאי בשנת 2010, הדבר אומר שההרשמה לא תהיה מיידית, כי סביר להניח שהמשוחררים הטריים יבחרו ללכת במסלול המסורתי של טיול גדול בעולם לפני שהם מתחילים ללמוד, ומסיבה זו לא תיווצר אותה הצפה שרבים חוששים ממנה, הוא אף מוסיף שהמכללה שלו ידועה כאחת שדווקא מושכת אליה סטודנטים שבאים מחוץ לפריפריה.