אוירונאוטיקה, תורת הזרימה מתייחסת לחומר הזורם סביב אובייקטים – והיא מאפשרת לחשב כוחות שפועלים על כלי הטיס, כמו למשל כוח עילוי או כוח גרר המשוקללים עם כוחות נוספים כשהתוצאה בסוף מראה את התנועה.
האווירונאוטיקה היא מדע אשר נקשר בחיי היום יום בעיקר בכלי טיס שהם מטוסים, אולם תחום זה כולל כלי טיס שהם גם מסוקים, מזל"טים, מל"טים, טילים, מנועים סילוניים, מערכות נשק, מנועים רקטיים, טילים, לוויינים ועוד. זהו מדע בעל היבטים מתמטיים ומכאניים המחייבים בדיקות ואחריות רבה, כשעיסוקו של הנדסאי אוירונאוטיקה כולל פיתוח של מערכות מוטסות, בתכנון ובבקרה שלהן, כאשר ההנדסאי בוחר על פי נטיותיו האישיות וכישוריו את תחום המומחיות שלו – שיכול לכלול התמצאות מערכתית, תחום החלל ובכל תחום משיק אחר.
|
|
הנדסת אוויראונאוטיקה- קשור קשר ישיר לתכנון כלי תעופה. |
|
|
הנדסת אוירונאוטיקה היא תואר
על מנת לעסוק בתחום, יש לעמוד בכל תנאי התואר, לרבות מבחנים מטעם המה"ט – באופן עיוני ומעשי, ומחייבת ידע עשיר ורב הנרכש לאורך שנות התואר. ישנו מי שמערכת הביטחון איתרה אותו במסגרת שירותו הצבאי כמתאים לתרום בתחום – התואר ילמד על חשבון המדינה ואילו בוגר התחום יתרום כעובד מדינה וישרת במקצועו לעתיד, או שניתן ללמוד את התואר הזה גם באופן עצמאי ואזרחי, ולהשתלב בתעשיות הרבות והשונות, לאומיות, פרטיות ובין לאומיות.
תכני הלימוד במסגרת התואר
תכני הלימוד לקראת הסמכה לתואר B.Sc – מוסמך למדעים בהנדסת אווירונאוטיקה לרוב קבועים ומפוקחים על ידי משרד המה"ט, כמו גם חלק מהמבחנים שנערכים על ידו. בין נושאי הלימוד: מתמטיקה, כימיה פיזיקה ומחשבים – אלו מקצועות שנלמדים לעומק ובאופן מפורט. לומדים מושגים מן התחום כמו למשל עילוי, גרר, דחף ומשקל, חישה ומדידה, שערוך, בקרה, סוגי מנועים ומכאניקת הטיס, שיטות שונות בפיתוח כלי טיס ואפיון הפרויקטים, סימולציות שונות, הערכת סכנות, ביצועי טיסה אוירודינאמיים, מערכות בקרה וטייס אוטומטי ונושאים נוספים הקשורים לבקרת איכות.
שימושי התואר באווירונאוטיקה
אפשרויות התעסוקה לאחר סיום התואר היוקרתי, הנדסת אווירונאוטיקה, הם רבים. התואר שעימו נרשמים בפנקס ההנדסאים והמהנדסים בישראל מאפשר שיבוץ בתפקידי הנדסה שונים בתעשייה האווירית ובמערכת הביטחון, בחיל האוויר וברפא"ל, בתעשייה הצבאית ובחברות תעופה וחלל בין לאומיות. כמו כן בוגרי התחום יכולים להיות משולבים בתחום האלקטרו- אופטיקה, בהנדסה ביו רפואית, בהנדסת מחשבים, ברובוטיקה ועוד ביחד עם השתלמויות המשלימות את הידע הנדרש, או לחקור את התחום בתואר השני.