המה"ט הוא גוף ממלכתי אשר באחריותו הכשרת הנדסאים וטכנאים מוסמכים במגוון מקצועות טכנולוגיים – הנדסיים, תוך פיתוח של כוח אדם שישתלב במהרה בתעשייה. כדי שהנדסאי/ טכנאי יעסוק בתחומו יש לעמוד בבחינות המה"ט.
המה"ט הוקם בישראל בשנת 1970 בשיתוף הסתדרות הטכנאים בישראל ומשרד החינוך והתרבות על מנת לפתח סגל עובדים המקשר בין המהנדסים בעלי התואר האקדמי ובין אנשי הייצור בפועל במקצועות נדרשים ועדכניים. ההכשרה הזו היא גורם אקטיבי כיום בחינוך הטכנולוגי בישראל, כשהדיפלומות שהמה"ט מעניק הן מין "תו תקן" ומפתח חשוב להשתלבות במשק הישראלי ובתעשייה, כמו גם משמש כמדרגה ראשונה בדרך לתואר אקדמי בהנדסה. המבחנים שמקיים המה"ט הם חלק מתהליך ההכשרה המפוקח על ידו, הם מחוברים ומפוקחים באמצעותו לפי תוכנית הלימודים שבנה וקבע.
|
|
מבחני מה"ט- הציבו סטנדרט ללימודי הנדסאים וטכנאים. |
|
|
כל דיפלומה – לגופה
ישנן בחינות גמר ממלכתיות אשר מתקיימות לרוב כשלוש פעמים בשנה. הבחינות הייעודיות במגוון הסמכות ומגמות משנה ייחודיות מצריכות הגעה למועדים נוספים. הדיפלומות בהן מוסיפים להבחן הסטודנטים במגמות אלו, הן שרטטים, הנדסאים, טכנאים ומכינות טכנולוגיות ובחינות בכל מסלולי הלימוד של המה"ט. סך הכל, כל נבחן עובר בממוצע כ- 4-5 בחינות בהתאם למסלול שבחר. חלק מהבחינות נערכות במהלך הסמסטרים ולא בסופם.
קבלת התשובות
זמן מתן ההערכות לכל בחינה מסתיים לאחר שלושה חודשים ממועד הסיום שלה. קבלת התשובות – בהתאם לזמן סיום הבדיקה. במידה שישנו חשד לרמייה, לציון חריג או שישנו צורך בערעור על הציון שבבחינה ניתן לאפשר עוד שלושה חודשי הערכה נוספים, כשההערכה תיעשה בידי שני מעריכים שאינם תלויים זה בהערכתו של השני.
הליך ערעור על ציון
ערעור יימסר להנהלת המכללה בה למד הסטודנט בתוך תקופה שאינה עולה על חודש מהמועד בו המכללה שלחה את הציונים. משם המרצה ישקול את הבקשה, ויחליט באם להגיש ערר או לא. באם יוגש ערעור, מחברת הבחינה של המועמד תוגש למה"ט בצירוף מסמכים נוספים, לרבות תשלום אגרת ערר או התחייבות לתשלום זה, חוות דעתו של מרצה הקורס, מכתב פרטי של הסטודנט וציון שקבע המרצה. הציון שיתקבל יהיה ממוצע של שלושת הציונים: שני ציוני ההערכה של בודקים קודמים וציון הערר, או ממוצע של בודק אחד וציון הערר, במקרה של בודק יחיד.
ציונים לגביהם לא ניתן להגיש ערר
ישנם מבחנים לגביהם לא ניתן להגיש בקשת ערר על ציון הגמר. אלו תהיינה מעבדות שונות, עבודה מעשית, מחברות שנכתבו באמצעות עיפרון ובחינות בעל פה. כל המידע נמצא בתקנון של משרד המה"ט, ויתכן שישנם חידושים גורפים אחת לתקופה, כך שיש לבדוק את התקנון לפני הגשת ערר.