הנדסה אזרחית היא תחום נרחב מעולם ההנדסה ובו תכנון מבנים מגוונים עבור קהלי יעד שונים, מעולם האזרחות – להבדיל מצרכי הצבא בהנדסה צבאית. כדי לקבל דיפלומת הנדסאי אזרחי, יש ללמוד לקראת דיפלומה מתאימה בכלל מוסדות הלימוד בארץ.
לימודי הנדסה אזרחית נחשבים ללימודים תובעניים ויוקרתיים כאחד, אשר מכשירים את הסטודנטים כדי להיות הנדסאי אזרחי בעל דיפלומה, או מהנדס אזרחי בעל תואר. זה וגם זה יכולים להשתלב בתחומי הבניין הפרטי, התעשייתי, בתחום הנדסת תשתיות וניהול התשתיות בארץ ובעולם. תשתיות ומבנים אלו יכולים להיות בין היתר בניינים, גשרים, שדות תעופה, נמלים, כבישים, תשתיות אנרגיה ומים ועוד. בכל שנה נכנס מידע נוסף וחדיש בתחום זה על בסיס טכנולוגיה מתקדמת, וכן נישות שונות ומבוקשות בתעשייה אלין ניתן להתמחות.
למי לימודים אלו יכולים להתאים?
לימוד הנדסה אזרחית יכולים להתאים למי שאוהב עבודות שטח – באתרי בניה, בתכנון מבנה, בפיקוח על עבודות התשתית ובקבלת ההחלטות בשטח. על כן, נדרשת יכולת ניהול צוות ויצירתיות בקבלת החלטות בשטח לצד דייקנות ויכולת מתמטית טובה על מנת לבצע בקרה על תוכנית הבניה מול הביצוע בפועל.
מה לומדים במהלך לימודי הדיפלומה?
נושאי הלימוד כוללים לימודי יסוד בנושא הידראוליקה, חישובים מתמטיים, תורת המדידה, הידרולוגיה, גיאו מכניקה, מבוא לגיאודזיה, סטטיסטיקה, מכניקת זורמים, כימיה, פיזיקה, תכנון של קונסטרוקציות בבטון, קונסטרוקציות פלדה, אינסטלציה סניטרית, כבישים ותשתיות, קריאת תוכניות שרטוט פיקוח על הבניה, תוכנת AutoCad ויישומי מחשב נוספים, חומרי בניה וכן תכנים הקשורים בניהול אתר, בטיחות בבניה, כלכלת בניה, פיקוח ועוד.
מי מפקח על לימודים אלו?
לימודי הנדסאי אזרחי הם לימודי דיפלומה, ועדיין אלו לימודים שמקבלים הכרה כלימודים על ידי המה"ט. הלימודים מפוקחים על ידי משרד המה"ט – מכון ממשלתי להכשרה טכנולוגית, מטעם משרד התמ"ת – משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, אשר דורש גם מעבר של בחינות חיצוניות שנערכות מטעמו, על מנת להירשם בפנקס הטכנאים וההנדסאים בישראל ולעסוק באופן חוקי בתחום.
|
| הנדסאי אזרחי יכול להשתלב במגוון משרות בשוק | |
|
איזו תעסוקה נרכשת עם סיום התואר?
הנדסאי אזרחי יכול לעסוק בתפקידים שונים ומשיקים האחד לשני בתחום ההנדסה האזרחית. הוא יכול להיות אחראי על הבניה מטעם הקבלן, מפקח על הבניה מטעם הלקוח או משרד הפיקוח, עיסוק בתכנון הנדסי עבור מבנים פשוטים – כלומר בהסמכתו – עד לארבע קומות, אחראי על תשתיות דרכים, ויכול לחתום על תוכניות קונסטרוקציה ובניה לבניינים הפשוטים.