בחינת הבגרות בפיסיקה נערכת בשתי מתכונות, המקיפות 3 או 5 יח"ל. כך או כך, ידוע המקצוע כאחד מהמאתגרים, המרתקים והקשים ביותר מבין אלה התיכוניים. במאמר זה נפרט אודות מבנה הבחינה, תכניה השונים והרכב ציוניה.
בגרות בפיסיקה ברמת 3 יח"ל
בחינת הבגרות בפיסיקה בהיקף של 3 יח"ל מורכבת משני פרקים, כאשר הראשון מתמקד במכניקה וחשמל, והשני- בקרינה וחומר. נושאי הלימוד, בהתאם לכך, עוסקים במכניקה- קינמטיקה, דינמיקה, כבידה, עבודה ואנרגיה; חשמל ומגנטיות- אלקטרוסטטיקה, השדה המגנטי, מעגלי זרם ישר, השראה אלקטרומגנטית; וקרינה וחומר- אופטיקה גיאומטרית, גלים, המודל החלקיקי והגלי של האור, מושגי יסוד בתורת הקוונטים.
בגרות בפיסיקה ברמת 5 יח"ל
בחינת הבגרות בפיסיקה בהיקף של 5 יח"ל מורכבת מ-4 שאלונים, השווים בהתאמה 30%, 30%, 20% ו-20% מהציון הסופי במקצוע: הראשון עוסק בחשמל ומגנטיות; השני- במכניקה; השלישי- בקרינה וחומר; והרביעי- הינו שאלון חקר, המצריך ניתוחו של ניסוי המבוסס על חומר הלימוד בתחום הנ"ל. התכנים המובילים בחינה זו כוללים גם הם את תחומי המכניקה, החשמל, הקרינה והחומר- אך בעומק ובהיקפים נרחבים הרבה יותר.
עוד על בחינת הבגרות בפיסיקה
לבגרות בפיסיקה, בדגש על זו המקיפה 5 יח"ל, חשיבות מיוחדת עבור המבקשים ללמוד לתואר באחד ממקצועות המדעים המדוייקים (רפואה, כימיה, ביולוגיה וכד´) או מקצועות ההנדסה. זאת, לאור דרישות הקבלה שמעמידים מוסדות ההשכלה הגבוהה ו/או הצורך בהשלמת החומר במסגרת שנת הלימודים הראשונה. על כן, בוחרים רבים להסתייע בקורסי ההכנה לבגרות, המציעים מתן בסיס ידע אופטימלי לקראת הבחינה. יצוין, כי הבחינה נערכת במועד שנתי יחיד בלבד, הנע בין חודשי מאי- יולי. תוך כך, מתחילים קורסי ההכנה לרוב בחודש פברואר.