לעובד סוציאלי הגדרת תפקידים משלו כפי שהוגדרו על ידי משרד הרווחה והשירותים החברתיים, אולם לכל משרה ישנן תת הגדרות מאת מקום העבודה, המכוונות את פועלו לתפקיד שאליו התגייס ואותו הוא ממלא.
משרד העבודה והרווחה קבע תקנון לתחום העבודה הסוציאלית, מכוח התקנות לחוק שירותי סעד ובהתאם לנהלים ולתקנות קודמים שנחקקו לפני כן. העובד הסוציאלי הוא חוליה אחת מתוך צוות גדול של בעלי מקצוע שמטפלים בהיבטים אישיים, חברתיים ומשפחתיים של מטופל, על מנת לייצר טיפול, ייעוץ, הדרכה ושיקום. מטרות נוספות הן לעובד הסוציאלי במסגרת זו: סנגוריה על החלש, תיווך עם גורמים שונים, ייצוג החלש וטיול בו כדי שיהיה מסוגל להתמודד עם קשייו תוך התבססות על ערכים חברתיים.
תקנון העבודה הסוציאלית
פרקי התקנון לעבודה סוציאלית כוללים הוראות כלליות וכן הוראות לטיפול בפרט ובמשפחה, בזקנים, באוטיסטים, בבעלי פיגור שכלי, ובבעלי מוגבלויות, טיפול בנכים, בעיוורים, בבני נוער ובנערות במצוקה, בשיקום נוער, עבודה קהילתית ובנושאים רבים אחרים. בתקנונים אלו יכללו נושאים חשובים כמו למשל שמירה על אתיקה ועל סודיות, קביעת מצב המטופל מבדיקה לבדיקה ואת השינוי שחל ביניהן,מיון תיקי הלקוחות, הגדרת התפקיד לעומק.
דרישות התפקיד בעבודה סוציאלית
כדי לעבוד על תקן של עובד סוציאלי, יש צורך להיות בעל תואר ראשון בעבודה סוציאלית, הכשרה בתחום העניין שבו הוא מועסק, כמו למשל – נוער במצוקה, הכשרה בגריאטריה, הכשרות לפי שיטות עבודה הדורשות מיומנויות נוספות – קהליתיות או נוספות וכן מי שעבר השתלמויות נוספות ורשום בפנקס העובדים הסוציאליים, לאחר השלמת התמחות מעשית בתחומו.
|
| עובד סוציאלי הוא למעשה יד ימינה של המשפחה מול הרשויות. | |
|
העקרונות לפיהם יפעל העובד הסוציאלי
הנחת היסוד להתערבותו של עובד סוציאלי במסגרת מוסדית, היא הבטחה של רמת איכות חיים עבור המטופל, שבאה לידי ביטוי בשאיפה לעצמאות מירבית – וחיזוק יכולת השליטה על חייו, אבטחת חיים שמספקים בסביבה טבעית, מניעת הבידוד החברתי ועידוד להשתתפות פעילה של המטופל במגוון פעולות חברתיות. אלו – תוך כדי הפעלת שיטות התערבות אשר מקובלות בעבודה הסוציאלית.
הטיית אוזן קשבת
העובדים הסוציאליים אשר הוכשרו במהלך לימודי תואר בעבודה סוציאלית יטו אוזן ללקוחות וישמרו על כבודם ועל ערכיהם התרבותיים, ינהג כלפיהם באופן הוגן וללא אפליה ומשוא פנים. יחד עם זאת, לאחר שהקשיב לאזרח שהגיע לקבלת סיוע, יבחרו בדרך פעולה בהתאם לשיקול הדעת שיפעילו ולגורמים אחרים שבמערכת, ולעתים יתפקדו גם כקדם לפקידי סעד.
לקריאה נוספת בנושא...
עלייה בלומדים עו"ס
מערכות היסוד בעו"ס