הפרעות בתקשורת וטיפול בהן הם תחום פארא רפואי השייך למקצועות הבריאות עוסק באבחון של אנשים בעלי לקויות בדיבור, שמיעה ושפה באוכלוסיות שונות. תעודת קלינאות תקשורת היא תעודה מקצועית המונפקת בידי משרד הבריאות.
על פי החוק למקצועות הבריאות שנכנס לתוקף בסוף ינואר 2009, רק מי שמחזיק ברשותו תעודת קלינאי תקשורת תקפה מאת משרד הבריאות רשאי לעסוק בתחום. התעודה תינתן עם הכשרה מתאימה לתואר ראשון לפחות בתחום זה ולמי שעמד בבחינה הממשלתית במקצוע ביחד עם יתר דרישות החוק כמו גם להגינות, אזרחות וכשירות.
איך נראה טיפול בהפרעות תקשורת?
משך הטיפול שאורך פחות או יותר שעה נפרש על טווח מפגשים ועל מספר טיפולים שמשתנה בהתאם לצרכי המטופל. במהלך יערוך אבחון ויאתר את הקשיים השונים הזקוקים להתייחסות ולשינוי. הוא יערוך תוכנית טיפולים ויבצע טיפול באמצעות משחקים, סיפורים ושיחות (בילדים) וילווה על ידי בני המשפחה – גם בבית המטופל.
|
| להפרעות תקשורת יש מגוון רחב של טיפולים | |
|
מהם סוגי הטיפולים השונים?
סוגי הטיפולים להפרעות בתקשורת כוללים תקשורת וקשר – טיפול בילדים שיש להם קושי במשלב, קושי בויסות התגובה לסובבים אותם, טיפול במי שאינו מסוגל להביא לידי ביטוי את מבוקשו. הטיפול יסוב גם סביב ההיגוי והמוטוריקה של ההיגוי – עבודה לשימוש נכון בעיצורים ובתנועות וגם יהיה טיפול בשטף הדיבור – טיפול בהפסקות ובגמגום או במלמולים שמפריעים לשטף הדיבור. תהיה עבודה על עוצמת הקול ועל הפקתו, על האכילה והבליעה וטיפול בריור יתר, התמודדות עם מרקמי אוכל שונים, קושי בבליעה ועוד.
מהם נושאי הלימודים לתואר ראשון בקלינאות תקשורת?
נושאי הלימוד לטיפול בהפרעות תקשורת כוללים בין היתר אנטומיה ופיזיולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, פסיכולוגיה ופתולוגיה, התפתחות תקינה של אברי הדיבור, הנשימה והבליעה, פונטיקה, התפתחות סנסומוטורית, נוירולוגיה, גרונטולוגיה, שיטות אבחון בתחום הפסיכולוגיה, השפעתו של הרעש על האדם, שיקום השמיעה, מכשירי שמיעה, פסיכולינגוויסטיקה, גמגום ועוד.החלק המעשי יתקיים בליווי של הצוות הפדגוגי של מוסד הלימודים.
איך מקבלים את תעודת ההסמכה ממשרד הבריאות?
תעודת ההסמכה תתקבל עם השלמת כל התנאים שהציב בתקנון מוסד הלימודים הנבחר, ולאחר מעבר בחינה ייעודית של משרד הבריאות. לימודים כוללים התנסות קלינית ולכן חשוב שגם ההערכה בעקבות התנסות זו תהיה גבוהה וחיובית. כל קלינאי תקשורת בישראל חייב להיות מעל לגיל 18, אזרח או תושב ישראל, אינו חולה במחלה שמסכנת, אין לו הרשעות בעבירות פליליות או משמעתיות ובעל ידע בשפה העברית. עם קיומם של כל התנאים, יש להגיש בקשה לתעודה לאגף לרישוי מקצועות רפואיים ולהמתין לבדיקת הזכאות.
לקריאת מאמרים נוספים בתחום:
מטפל בהפרעות תקשורת
תואר שני בהפרעות תקשורת