הנדסה חקלאית עומדת בשירות תחום איכות החקלאות. היא מסייעת בהגדלת התוצרת החקלאית ובשיפור טיבה ומסייעת לחקלאים לייצר ייבול אשר משווק במחיר גבוה. זהו תחום לימודים לתואר ראשון (B.Sc) שנלמד במגוון מוסדות לימוד בארץ.
הנדסה חקלאית היא למעשה מקצוע רב תחומי, הנחלק לשני מסלולים עיקריים: עיסוק בפיתוח ובתכנון של מכונות חקלאיות, או לעיסוק באיכות המים והקרקע. שני עיסוקים אלו מחברים בין עולמות מדעיים משיקים רבים: ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, מתמטיקה וגם בתחום האקולוגיה, המכניקה, ניהול, אופטימיזציה ובקרה. על מהנדס חקלאות להיות קשוב לא רק לצרכים העכשויים של התעשייה, אלא לפעול כדי לצמצם נזקים לאור השפעות הסביבה הדינאמיות ומשבר אילוצי המשאבים העתידי לבוא.
תחומי התמחות שונים בהנדסת חקלאות
להנדסת חקלאות תחומי התמחות שונים. מהנדס חקלאות יכול להתמחות במהלך לימודיו בנושאים כמו הנדסת איכות, לימודי הנדסה – קלאסיים, אגרוביולוגיה, ייבוש והובלה של תוצרת חקלאית, קירור, אקולוגיה הנדסית ועוד, ניהול סביבה ועוד. נושאי הלימוד בתואר ראשון להנדסת חקלאות יהיו בין היתר מאגרי מים, בקרה של מערכות מים, מושגי יסוד בביולוגיה, תהליכי יצור של חומר צמחי, יחס מים-קרקע-צמח, חקלאות מים, קרקע, מערכות ביולוגיות סביבתיות, חישה ובקרה, פיזיולוגיה של הצמח, בקרת אקלים – בחממות וכן הלאה.
תחומי עיסוק בפועל
מהנדס חקלאות יהיה בפועל האיש שעומד מאחורי תכנון החממות לגידול, תכנון של מערכות להשקיה ולדישון, מתכנן תוכנות מחשב עבור אופטימיזציה לגידולים, לייצור חלב ועד לתכנון פס היצור במפעלי אריזה. מהנדסים רבים מבססים עבודתם על הנדסה גנטית על מנת להשית זאת על גידולים למזונות האדם והחי, לשמירה על סביבה אקולוגית מאוזנת, ולהפיק מוצרי מזון או תרופות חדשניים על בסיס ידע ומחקר. אחד החידושים בתחום בעשור האחרון הוא גידול חקלאי שישמש תחליף ביולוגי לדיזל המניע כלי רכב ומכונות.
|
| במדינה כמו שלנו יש ביקוש למהנדסים חקלאים | |
|
פיתוח מיכון, חישה ובקרה
הנדסאי מיכון, חישה ובקרה מוכשר כדי לשמר ולפתח את התשתיות האזרחיות, החקלאיות והסביבתיות. מהנדס בתחום זה פועל בתחום מערכות החישה והבקרה המתקדמות, איסוף אותות ועיבודם, אוטומציה ומנגנונים מכאניים, רובוטיקה, מערכות אופטיות לחישה, טכנולוגיית ייצור מזון ועוד. בפן התעסוקתי ישנה אפשרות לבטא את הידע בתחום זה תוך כדי אפשרויות מיצוי רבות בתעשייה.
מיכון חקלאי
ההתמחות במערכות מכניות כוללת מקנה ידע במכונאות, בשינוע, בפעולות כמו אסיף, אריזה ועוד שלבים הכרחיים בתהליכים לעיבוד מזון. המתמחים במיכון חקלאי לומדים אודות תיב"ם, עבירות רכב, הידראוליקה, הנדסת חשמל, תכנון מכונות ועוד. כבר במעמד לימודי התחום הסטודנטים יתבקשו להכין פרויקט גמר ולהתנסות בנלמד באפן יישומי.
לכתבות נוספות בתחום -
הנדסאי בעלי חיים ורפת
תעסוקה להנדסאי סביבתי