יחסים בינלאומיים הוא מקצוע למידה וחקירה שנמנה בענף לימודי מדע המדינה. היחסים הבינלאומיים עוסקים בחקר מדיניות חוץ, ניתוח סוגיות בינלאומיות, יחסי ממשלים במדינות שונות, חקר היסטורי של יחסים בינלאומיים, ניהול מערכות, ארגונים ותאגידים בינלאומיים. במסגרת הלימודים של יחסים בינלאומיים נחשפים הסטודנטים לנושאי לימוד רבים כגון פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, כלכלה, פילוסופיה, גיאוגרפיה, היסטוריה, משפטים ועוד.
מה הם נושאי הלימוד בתואר יחסים בינלאומיים?
תואר ראשון ביחסים בינלאומיים מאפשר השתלבות ענפה בשוק התעסוקה, בפוליטיקה, בתפקידי מפתח במשרד החוץ וביחסים של ישראל עם מדינות העולם. כל זה אודות לנושאי הלימוד הרבים שנחשפים ומעמיקים בהם בתואר יחסים בינלאומיים. הסטודנטים לומדים אודות השפעות תרבותיות, יחסי כלכלה וצבא, דיפלומטיה, לאומיות, טרור, סיוע בין-לאומי, זכויות האדם, גלובליזציה, פשע מאורגן, איכות הסביבה ועוד.
מה ההיסטוריה והליך ההתפתחות של מקצוע יחסים בינלאומיים?
ב1648, על פי דבריהם של חוקרים רבים, נחתמו הסכמי שלום במדינות אירופה רבות דבר שהעיד על תחילתם של היחסים הבינלאומיים. באמצעות הסכמים אלו בוטל כליל שלטון הכנסייה הקתולית ונוצרה מערכת מודרנית וחדשה שדוגלת בעצמאות, ריבונות באירופה. באמצעות הסכמים אלו נושאי הדיפלומטיה והצבא עלו גם הם והביאו להתפתחות היחסים הבינלאומיים. אמריקה גם היא החלה לאחר אירופה בהליך ויבשות אפריקה ואסיה גם הן נהנו מהתפתחות ענפה של היחסים הבינלאומיים.
מה הן התיאוריות העיקריות בתחום יחסים בינלאומיים?
תיאוריות רבות מנסות להסביר ולחקור את ההתחרשויות ביחסים הבינלאומיים במהלך ההיסטוריה ולהסיק מה נחשב אירוע שלילי, כיצד מפתחים זאת לחיובי וכיצד ההליכים הללו משפיעים על האנושות כולה. ה"פרדיגמות" המרכזיות, התיאוריות, הן הריאליזם הפוליטי, המרקסיזם והליברליזם. כמו כן גישת המחשבה הקונסטרוקטיבית נחשבת על פי רבים כחלק בלתי נפרד מהיחסים הבינלאומיים. נהוג להסתכל בתיאוריות היחסים הבינלאומיים גם על רמות ההשפעה – רמת המערכת הבינלאומית, רמת המדינה ורמת המנהיג.