זן (הנקרא בסין צ´אן), אחד מענפיו הידועים של הבודהיזם מהיינה והתפתח גם לקוריאה, וייטנאם ויפן – ועד לימינו אנו, הספיק הזן לרכוש קשת תפוצה רחבה גם בעולם המערבי. פירוש המילה הוא "כאן ועכשיו". כאשר מטופל מגיע אל מטפלו, הוא נושא עימו את כל הטראומות, המחלות, התרופות שלקח בעבר, ועם זאת עליו "לשכוח אותן" ולספר רק על ה"כאן ועכשיו" – לטפל במה שהמטופל מתלונן עליו באותו הרגע בלבד. זן שיאצו פותח על ידי פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת טוקיו, ושמו שיזוטו מסונגה. שיזוטו פיתח והרחיב את שיטת אבחון האיברים וכן את מערכת המרידיאנים הסינית.
מהם ההבדלים המהותיים בין זן שיאצו לשיאצו?
תוך כדי ביצוע אבחון המבדיל את הזן שיאצו מהשיאצו: האבחון בזן שיאצו מיוחד בכך שהוא מתרחש מתוך התבוננות מדיטטיבית המחברת עם המטופל, ובאמצעות "אבחנת הארה" במישוש הבטן. הטיפול מתבצע כמו שיאצו קלאסי – לחיצות על נקודות ומניפולציות שונות גורמות לשיפור ולשינוי, אולם הטיפול ימשיך באופן תחושתי ופחות הגיוני, תוך החיבור מדיטטיבי אל גוף המטופל המתחבר אל ה"כאן והעכשיו" על פי תחושות המטפל ופילוסופית הזן, חיבור הנשען על הטכניקה המכאנית של השיאצו הקלאסי, והוא מתממש על פי תורת הזן.
מהם נושאי הלימוד בקורס זן שיאצו?
נושאי הלימוד בעיקרם מתבססים על לימודים דומים במרבית מוסדות הלימוד, אולם מציעים נושאי העשרה נוספים ומבנה של תוכנית לימודים משתנה. בין נושאי הלימודי ניתן למצוא לימודי אנטומיה, פיזיולוגיה, התפתחות הרפואה במזרח, רפואה סינית, תיאוריות של הרפואה היפנית, מדיטציית זן, טאו, יין ויאנג, תרגילי זן, יסודות התנועה בזן שיאצו, מרידיאנים, אבחון ועוד. לימוד בקורס זן שיאצו משלב לימודים עיוניים ביחד עם התנסות מעשית באבחון ובטיפול – כאשר הטיפול נעשה בביגוד מלא ונוח.
מה תחום התעסוקה מציע למטפלי זן שיאצו?
לבוגרי קורס זן שיאצו אשר עמדו בתנאי הקורס תוענק תעודת מטפל מוסמך בזן שיאצו. המטפלים יוכלו להשתלב במערך הרפואה – בקליניקות פרטיות וציבוריות, ברפואה המשלימה בקופות החולים, באופן עצמאי בקליניקה פרטית, במכוני ספא ועוד.