סוציולוגיה ואנתרופולוגיה – שניהם תחומי לימוד ששייכים למדעי החברה, ויש נטייה לחבר באקדמיה בין התחומים הללו משום הדמיון שביניהם. הסוציולוגיה חוקרת התנהגות של חברה ואת החברה האנושית על פי מסגרות, שינויים חברתיים ושאר מרכיבים, ואילו האנתרופולוגיה מתמקדת בחקר התרבות האנושית: מעמידה תרבויות אנושיות מן העבר כשהן מושוות לאלו של ימינו, ואלו של ימינו מושוות בין אחת לשניה גם הן. האנתרופולוגיה תופשת את האדם שהוא חלק מהתרבות האנושית - ובודקת את הקשר שבינו לבין אותה תרבות כמו גם את הקשר שבין התרבויות.
לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה בארץ
לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה בארץ מתקיימים במתכונת של תואר ראשון, שני ואילך, וכן מקצוע הסוציולוגיה כמו גם האנתרופולוגיה יכולים להילמד בנפרד. תנאי הקבלה לתואר הראשון במקצועות אלו הם קלים יחסית לשאר המקצועות – הן במכללות והן באוניברסיטאות, על אף שהדרישות משתנות בין מוסד לימודים אחד למשנהו. בארץ, ניתן ללמוד את המקצוע במסלול חד-חוגי ודו-חוגי, תוך שילוב מקצועות הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה עם מקצועות אחרים המעשירים את הדעת ויכולים להיות קשורים לתחום, כשבסופו של דבר ניתנות תעודות גמר על פי תנאי מוסד הלימודים.
למי מתאימים לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה?
מי שיש בליבו נטייה טבעית לאהבת החברה, כישורים חברתיים וסקרנות בתחום לימוד זה, יכול להתאים ללימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה. כן, גם מי שמעוניין לסקור ולחקור את יחסי המעמדות בין מגדרים שונים, תרבויות, מדינות, דפוסי התנהגות של קבוצות אנשים, שונות של אנשים מול החברה הכוללת ועוד – אלו הלימודים בשבילו.
שיטות מחקר איכותניות
כלי המחקר עליהם מתבססים לימודים אלו לאורך עכל התארים בנויים משיטות מחקר שונות ובמרכזן- המחקר האיכותני, כאשר החוקר עצמו יכול להביע את דעתו ופרשנותו האישית לעדותם של אנשים שאותם הוא חוקר. הסוציולוג או האנתרופולוג נדרש לא פעם לעמוד מול בני תרבות שונה לחלוטין ולנהל מולם דו שיח, לצפות בהתנהגותם ולסכם את כל שראה לידי מחקר. את הכלים הללו לומדים באקדמיה לאורך התארים, כשבתואר הראשון מדובר בדרך כלל על לימודי מבוא, התואר השני מקנה כלי מחקר והגשת עבודה בנושא.