הפסיכולוגיה השיקומית מסייעת לאנשים בעלי מוגבלויות פיזיות, נפשיות, חברתיות ושכליות להגיע למיצוי הפוטנציאל האישי בכל תחומי החיים הסובבים אותם. הפסיכולוגיה השיקומית מסייעת ותומכת לא רק במטופלים עצמם אלא גם בסובבים אותם – על מנת שיוכלו להתמודד עם נכות (אובדן פיזי כל שהוא) ועם מגוון המכשולים התרבותיים והחברתיים העומדים בפניהם. הפילוסופיה הרווחת כיום היא שלכל אחד ואחת ישנה הזדמנות שווה וזכות לשוויון – ויש לחתור לעשיית הצדק הזה תוך קיום האחריות החברתית גם בתוך אוכלוסיית המשתקמים. הדמות המרכזית שממלאת את השליחות הזו היא הפסיכולוג השיקומי.
מי מוסמך לטפל בפסיכולוגיה שיקומית?
העבודה מול אותם מטופלים נעשית בעיקר על ידי פסיכולוג שיקומי – שיש לו תואר שני לפחות בפסיכולוגיה והוסמך במגמה טיפולית – שיקומית על ידי משרד הבריאות. שלל הכלים העומדים בפניו של הפסיכולוג השיקומי כוללים CBT, ביופידבק, נוירו פסיכולוגיה, טיפול פסיכו דינאמי, דמיון מודרך ואף היפנוזה ועוד. כלים אלו מאפשרים לקבוע יעדים נוחים לתהליך שיקום של המטופל בעצמו וכן מול המערכת הסובבת אותו.
מהם הקווים המנחים את הפסיכולוגיה השיקומית?
הפסיכולוגיה השיקומית ממפה וממדלת את התגובה הפסיכולוגית לאובדן, על פי כן ניתן לבנות גם את המודל התיאורטי לשיטת הטיפול המתאימה ולכוון את המטופל לגורמים מטפלים נוספים כמו פסיכיאטר, ייעוץ מיני, רופאים מומחים ועוד. הטיפול נועד בעיקר כדי להביא את המטופל לכדי העצמה אישית ולתחושת מסוגלות ואפשרות להתמודד עם המצב שבו הוא שרוי. הטיפול נסוב סביב שני ממדים: הראשון הוא התמיכה החברתית וההסתגלות לנכות – בניית תפקיד לכל אחד מבני המשפחה ומציאת מקורות תמיכה חוץ משפחתיים. הממד השני הוא רכישת המיומנויות החברתיות לטיפוח מחודש של הבטחון העצמי והדימוי העצמי שנפגעו.
אילו תחומים משיקים לפסיכולוגיה שיקומית?
מלבד פסיכולוגיה שיקומית ישנם תחומי שיקום נוספים ההולכים יד ביד אחד עם השני. ביניהם: פסיכולוגיה רפואית – המתמקדת בעיקר במניעת מחלות וחוקרת את קשרי הגומלין אשר בין הגוף לנפש. בנוסף, ישנו גם היועץ השיקומי, ותפקידו לאבחן באמצעות שאלונים את המטופלים, ומסייע בעיקר למצוא עבודה ותעסוקה למטופלים.