הביולוגיה הימית היא תת נישה בתחום הביולוגיה, החוקר את היחס בין האורגניזם החי לסביבתו הביוטית והא- ביוטית. היות והים תופס כ- 75% משטחו של כדור הארץ, מדובר על תחום רחב אופקים אשר עושה שימוש בכלים מתחומי מדע נוספים.
הביולוגיה הימית אינה רק תחום מדע שנועד לספק את סקרנותו של האדם. מדובר בשטח מחקר שיש לו משמעות רבה בתעשייה, בכלכלה, ברפואה ולמחקר בתחומים המשיקים. ההתפתחות בתחום הביוטכנולוגיה החוקרת את המיקרואורגניזם הימי היא מואצת ולפני מעט יותר מעשור גיבש את דרכו כתואר אקדמי שהוכר לימים במועצה להשכלה גבוהה בישראל. עם התפתחות המדע ותחומים משיקים לביולוגיה הימית, ניתן לומר כי תודעת הציבור התפתחה בנושא כשאפשר לתרום ולפתח מקורות חדשים למזון, לפתח תרופות, מערכות דיאגנוסטיות, הארכה של חיי מדף למוצרי מזון, מוצרים קוסמטיים, פיתוח החקלאות ועוד.
מה מטרות תוכנית לימודי ביוטכנולוגיה ימית?
התוכנית לתואר בביוטכנולוגיה ימית מכשירה את הסטודנטים לכל ההיבטים האקדמיים הקשורים לתחום הביוטכנולוגיה, עם התמחות בתחום הביולוגיה הימית. במהלך התואר הלומדים ירכשו רקע בתחום ההנדסה, הכלכלה והמנהל על מנת לפתוח בפניהם אופקים חדשים בתעשייה ולשתף פעולה עם גורמים שונים כדי ליזום פעלים חדשים בתחום – מחקרים שימנפו את העושר הביולוגי החי במקורות המים של ישראל ובעולם כולו, שנושא בגופו מטען ופוטנציאל גנטי עצום.
|
|
במהלך התואר הלומדים ירכשו רקע בתחום ההנדסה, הכלכלה והמנהל על מנת לפתוח בפניהם אופקים חדשים |
|
|
מהם התכנים בלימודי ביוטכנולוגיה ימית?
תכנית הלימודים תכיל לימודי יסוד שילמדו כבסיס הידע: מתמטיקה, כימיה, פיזיקה, ביוכימיה – על סוגיה השונים, מדעי החיים וחקר הים כמו למשל אוקיאנוגרפיה. תחום הביולוגיה נלמד לעומק – ביוטכנולוגיה, גנטיקה וביולוגיה מולקולארית. לומדים על אקסטרמופילים, פרמקולוגיה הקשורה לחומרים ימיים, נחשפים למחקרים שנעשו בעבר בתחום ומשתלבים במעבדות ביוטכנולוגיה וכימיה אורגנית כדי לקבל את הכלים לעבודה במעבדה וחקר באמצעות ניסויים. חוקרים אורגניזמים החיים בתנאי מחייה קיצוניים, שיקום וניטור סביבה ימית וחופית והפקה של חומרים מן הטבע.
מה אפשר לעשות עם תואר מלימודי ביוטכנולוגיה ימית?
למעשה, התואר מאפשר הכנה ללימודי המשך בתחום הביוטכנולוגיה הימית בפרט וכן בתחומי ביוטכנולוגיה שונים בכלל. בתואר שני לביוטכנולוגיה ימית מתמחים בתחום העניין הספציפי שמעניין את הלומד, ואת מושאי המחקר והאובייקטים הלקחים משטח החופים ומי הים אפשר לייבא ולדגום באופן עצמאי, תוך צלילה, ביקור ושהיה בשטח המחקר. יחד עם תואר בביוטכנולוגיה ימית ניתן להתקבל למעבדות שונות, במפעלי ים המלח, במפעלי הקוסמטיקה, בתעשייה ובחקלאות, חיא"ל (חקר ימים ואגמים לישראל) ועוד.