מדעי הרוח והחברה הם גזע נרחב בעל ענפי לימוד מרובים, כאשר מרבית מסלולי הלימודים מאופיינים בפס לימוד כללי יחסית ומאפשר חופש בחירה גדול בקורסים הבונים את התואר ולפי המסלולים שנבחרו.
לימודי מדעי הרוח והחברה בנויים ממקצועות שונים אשר המטרה בהם היא מציאת החוקיות הפנימית לאופן ההתנהגות של החברה האנושית, ולנסות לתרגם זאת לכללים ולתנאים מדעיים. ענפי מדעי הרוח והחברה כבר זמן רב מעוררים מחלוקת בשאילתא – האם מדובר במדע אם לאו, הרי באופן גורף, רק לאחרונה החלו להימדד באופן כמותי התנהגויות בסביבה חברתית של בני אדם. מצד שני, ישנן התנהגויות פנימיות, שבמחשבתו של אדם ואולי אפילו בשילוב הוליסטי עם תחושות גופניות ותהליכים שונים בגוף אשר עדיין אין לאלו גישה על ידי החוקרים. את אותן ההתנהגויות קשה מאוד עד בלתי אפשרי להוכיח.
למה ללמוד מדעי החברה והרוח?
המהפכות החברתיות שמתקיימות ב"שידור חי" לא רק בישראל – אלא גם במדינות נוספות במזרח התיכון וברחבי העולם, הן מגמה תרבותית בהתהוות, וכדי להבין אותה ניתן ללמוד תואר כללי למדעי הרוח והחברה בשילוב קורסים רלבנטיים, לקחת מסלול דו חוגי או נושאים נוספים שקשורים ברוח ובחברה – כמו למשל פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, היסטוריה. כך ניתן ללמוד על גישות שנהגו ונחקרו בתחום, תיאוריות חברתיות ואנושיות שונות ועוד.
|
|
לימודי מדעי הרוח והחברה בנויים ממקצועות שונים אשר המטרה בהם היא מציאת החוקיות הפנימית |
|
|
אילו מקצועות לימוד קיימים בתחום מדעי הרוח והחברה?
התחום עשיר בין השאר בתכנים מעולם הסוציולוגיה – המייצגת את יחסי הגומלין בחברה בין המסגרות השונות, אנתרופולוגיה – חוקרת תרבויות, מדעי המדינה 0 המנתחים וחוקרים את הפוליטיקה, הממשל, החוק וגם יחסים בין לאומיים, פסיכולוגיה שמנתחת את נפש האדם וחוקרת זאת, קרימינולוגיה – אילו סיטואציות חברתיות קשורות בפשיעה – וכן מדעי ההתנהגות שמאפשרים למדוד את ההתנהגות הנצפית לפחות, ולקשר בין הפרט למגמות תרבותיות ולתהליכים חברתיים. ישנם גם מסלולי לימוד נוספים עיוניים כדוגמת היסטוריה, תיאולוגיה, פילוסופיה, אמנות, ספרות ולשון.
האם ללמוד מדעי החברה והרוח במסלול דו חוגי?
בבחירת מסלול דו חוגי במסגרת מדעי הרוח והחברה, אפשר לענות לפחות על שני צרכים: האחד – להוסיף תחום לימוד ותעודה אקדמית לתואר ראשון שהם שונים מתחום החברה והרוח, אשר יכולים לתרום באופן פרקטי לנלמד במסלול הראשי. הנוסף, לימודי תואר ראשון אלו יכולים להוות בסיס ללימודי תואר שני ממוקדים בתחום העניין – כמו תואר בייעוץ, תואר שני בפסיכולוגיה – המקנה יסוד לרישיון העבודה, תואר שני במחקר באנתרופולוגיה למשל ועוד.