מדעי המדינה הוא תחום שחוקר את הפוליטיקה ואת שיטות המדיניות שנעשו בעבר ומביא זאת לכדי נתונים סטטיסטיים והכרה במבנים ארגוניים שונים – כמו גם בתפקיד מרכיבי הארגון בארץ ובעולם.
מדעי המדינה הינו תחום העוסק בביטחונם וברווחתם של אזרחי המדינה ובבחינת נושאים מדיניים שונים המשפיעים על סדר יומם, כמו למשל כלכלה, משפט וחברה. תחום מדעי המדינה אוסף נתונים מתחומים אלו ואומד את הצלחת המדיניות של הממשל, מספר ומבהיר את מצבה העכשווי של הפוליטיקה ומנסה להבין את העתיד בראי המדיניות העכשווית. תחום הפוליטיקה והמדיניות מביא עימו חילוקי דעות רבים, ולכאורה קשה לחקור את התחום תוך שמירה על אובייקטיביות – ובאמת יש הקוראים לתחום "לימודי המדינה", במקום לכלול אותם כמדעים מדויקים. מצד שני, לאור איסוף הנתונים, המחקר בנושא והסקת המסקנות, ניתן להגיע למסקנות מחקריות אודות גישה מדינית מסוימת, לכן ניתן לקרוא לו גם "מדע", כחלק ממדעי החברה.
מדעי המדינה מחוץ
לימודי יחסים בין לאומיים (יחב"ל) בוחנים את הדינאמיקה של היחסים שבין המדינות ובין הממשלים שכיהנו בעבר ומכהנים בהווה. במסגרת התחום הזה, לומדים איך לנהל מערכות בין לאומיות, לומדים על ארגונים בין לאומיים שבראשם עומד האו"ם, תאגידים שהם רב-לאומיים וארגונים שאינם ממשלתיים. יחב"ל מלמדים על ההשפעות התרבותיות השונות וחוקר טרור, סיוע בין לאומי, זכויות אדם, איכות סביבה, פשע מאורגן וגלובליזציה.
לימודי פוליטיקה השוואתית
הפוליטיקה ההשוואתית משווה בין צורות ממשל ופוליטיקה שונות – השוואה בין מדינית או בין תקופתית. את הפוליטיקה ההשוואתית תולים בשלוש מגמות: המחקר הפרטני של מדינות – הידע הנדרש לעומקה של השוואה, המגמה השניה תהיה מתודולוגיה השוואתית בה מפתחים שפה משותפת לכל החוקרים במדעי המדינה והפוליטיקה והשלישית תהא אפוא השוואה מערכתית שבין המדינות – בודקים באופן רוחבי את ההבדלים בין המדינות.
|
|
מדעי המדינה מבית ומדעי המדינה מחוץ הינם תחומי המחקר המובילים במדעי המדינה |
|
|
מדעי המדינה מבית
לימודי מדעי המדינה של מדינת ישראל חוקרת את הציונות שהביאה לבניין מדינת היהודים, בחינת היבטים שונים בהקשר לעמידות המדינית בתהליכים פנימיים, כמו למשל המתח שבין מיעוטים לרוב, ממלכתיות במדינת הלאום, דמוקרטיה והיבטי לאום, אזרחות, גילוייה של האידיאולוגיה הישראלית מאז ימי קום המדינה ועד לתקופה הנוכחית ועוד. במסגרת זו לומדים גם לימודי מינהל ומדיניות ציבורית – איך מיישמים את המדיניות במגזר הציבורי, לימודי ביטחון לאומי – גיבוש אסטרטגיה ביטחונית ברמה מדינית, כלכלה פוליטית וחקר הפילוסופיה המדינית.