מקצוע פרא רפואי הוא מקצוע תומך רפואה. בסיס המידע עליו מושתת המקצוע הינו מדעי ויש לו הוכחות אמפיריות לטיפול רפואי בבני אדם או בבעלי חיים, ובתנאי שהעוסק באותו תחום אינו רופא במקצועו.
העוסקים במקצוע פרא רפואי אינם רופאים אמנם, אולם התחום שבו הם עוסקים יחייב בבחינות רישיון מטעם משרד הבריאות, כשהטיפול אצל הגורמים הפרא רפואיים מוכר בחברות ביטוח שונות כדי לקבל החזרי ביטוח. לעומת זאת, חלק מהמקצועות הפרא רפואיים אינם דורשים רישיון שכזה או הכרה מטעם חברות ביטוח. בשנת 2008 הוכנסה תקנה בחוק, אשר קובעת כי מעסים, קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק, דיאטנים ופיזיותרפיסטים לא יהיו זקוקים להבחן מטעם משרד הבריאות אם סיימו לימודיהם לאחר שנת 2008, אולם היעדר בחינת רישוי כוללת עלולה להוביל לחוסר תאימות בין התעודות המוקנות על ידי מוסד הלימודים. על כן, כל לומד יברר מהי ההסמכה שאליה מובילים לימודי תואר או לימודי תעודה אלו.
|
|
המקצועות הפרא רפואיים אשר מחויבים על ידי משרד הבריאות ברישיון הם סיעוד, ריפוי בעיסוק, תזונה קלינית, קלינאות תקשורת, טכנאות רנטגן, סייעות רופאי שיניים, פיזיותרפיה, אופטומטריה ומקצועות טכנולוגיים תומכי רפואה. |
|
|
מקצועות פרא רפואיים המחויבים ברישיון מטעם משרד הבריאות
המקצועות הפרא רפואיים אשר מחויבים על ידי משרד הבריאות ברישיון הם סיעוד, ריפוי בעיסוק, תזונה קלינית, קלינאות תקשורת, טכנאות רנטגן, סייעות רופאי שיניים, פיזיותרפיה, אופטומטריה ומקצועות טכנולוגיים תומכי רפואה.אל מקצועות אשר מוכרים בחברות הביטוח ומקנים החזרים במקרים מוגדרים מראש.
סיעוד רפואי
מקצוע הסיעוד הינו תחום בעל היצע רב מאוד; תוחלת החיים עולה בישראל ובעולם כולו, ונדרשים בעלי תפקידים לבתי חולים גריאטריים או שיקומיים, לאחים ולאחיות סועדים בבתי החולים, בבתים הפרטיים ובמרפאות. מקצוע הסיעוד מחייב מעבר בחינה מטעם משרד הבריאות לשם קבלת רישיון לעסוק בכך.
עיסוי מעולם הרפואה המשלימה
על מנת לעסוק בתחום זה, יש לעשות קורס או תואר ראשון מקיף בעול רפואה המשלימה, בדגש על התמחות בעיסוי מהסוג שנבחר. יש מי שטס לארצות המזרח כדי ללמוד זאת באופן אותנטי, ויש מי שרוכש את הידע המשולב שנאסף מרפואת המערב ביחד עם הרפואה המשלימה. תעודות ההסמכה בתחום מאפשרות עיסוי באופן פרטי בלבד או באופן עסקי – על פי דרגת ההסמכה, כשכאן אין צורך בהוצאת רישיון מקצועי מטעם משרד הבריאות.
טכנאות רנטגן
עוד משנת 1896 טכנאי מעבדה משתמשים בשיטת הרנטגן כדי למצוא שברי עצמות בגוף האדם או תצלומי לסת ושיניים – כבר מאז מקצוע טכנאות רנטגן התפתח ונוספו שיטות חדשות לצילום. היום המקצוע יכול לשמש במעבדות כימיה בהן מפצחים מבני גבישים, אצל מכונות שיקוף בשדות התעופה ועוד. גם כאן, נדרש רישיון למקצוע.