לימודי תואר במדעי החברה והרוח עוסקים במגוון תחומים החוקרים את הקיום והמהות האנושית, בין אם ברמה הפרטנית, הכוללת יותר הבוחנת את התפתחות התרבות, החברה והעולם, וזאת בהתאם ובכפוף לכללים מדעיים.
ההבדל בין מדעי החברה והרוח לבין לימודי מדע אחרים, בהקשר לדיון הנודע האם מדעי הרוח והחברה יכולים בכלל להיחשב כמדע, טמון ביכולת ההוכחה. בעוד מדעים אחרים, כפופים לחוקים ברורים הניתנים למדידה באופן מדויק, התנהגות ותהליכים חברתיים מדיניים או אנושיים, ניתן לפרש באופנים שונים ובאופן סובייקטיבי. על כן, מדעי החברה והרוח מרתקים, ולמעשה מתבססים על מגוון רעיונות וגישות לניתוח ופרשנות.
|
|
בעוד מדעים אחרים, כפופים לחוקים ברורים הניתנים למדידה באופן מדויק, התנהגות ותהליכים חברתיים מדיניים או אנושיים, ניתן לפרש באופנים שונים ובאופן סובייקטיבי. |
|
|
חשיבותם של לימודי מדעי החברה והרוח
לימודי מדעי הרוח והחברה מספקים את הכלים לבחינת תופעות חברתיות. לימודים אלו מנסים על פי גישות שונות להגדיר ולהבין את התנהגות החברה האנושית, בין אם כפרטים, מדינות ובחינה של הליכים והתנהגויות חברתיות במצבים נתונים. ללימודים אלו חשיבות מרובה, שכן, בעזרתם ניתן לפענח סוגי התנהגות אנושית, להבין תהליכים ברמה האישית, חברתית ומדינית ולקבל כלים לניתוח מצבים שונים, כמו גם להבין תובנות אודות הקיום האנושי. בכך למעשה, לימודים אלו מספקים את הידע והמסקנות המשתמעות לגבי קיום טוב ומוסרי יותר בעולם.
מסלולי הלימוד בתואר ראשון במדעי החברה והרוח
תחת תחום מדעי החברה, ניתן ללמוד תואר ראשון בתקשורת, אנתרופולוגיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, קרימינולוגיה ומדעי המדינה. לימודים בפקולטת מדעי החברה, מתמקדים באופן מעשי בתהליכים וגישות של מה בין הפרט לחברה, תהליכים מדיניים, חברתיים, תרבותיים ומגמות שונות. הסטודנט נחשף גישות רבות בסיום אחד התארים, עומדות בפניו אופציות תעסוקתיות מרובות.
תחת תחום מדעי הרוח, נכללים מקצועות כמו פילוסופיה, בלשנות, מזרח אסיה, מקרא והיסטוריה. מקצועות אלו מרחיבים את ידיעותיו של הלומד, אולם פחות מעשיים ושימושיים למציאת עבודה. התכנים הנלמדים במסגרת הפקולטה למדעי הרוח עיוניים בעיקרם, ולימודיהם מאפשרים לבוגריהם להשתלב בתפקידי הוראה ומחקר בהמשך.
תנאי קבלה ומסלולי המשך
תנאי הקבלה ללימודים אלו משתנים בין מוסד למוסד כמו גם בין חוג לחוג אותו מעוניין הסטודנט ללמוד. המבקשים ללמוד תואר ראשון במדעי החברה והרוח ידרשו בממוצע בגרויות ופסיכומטרי מסוים, כאשר במרבית המקרים, באוניברסיטאות הדרישות תהיינה גבוהות יותר לעומת דרישות הקבלה של המכללות השונות. בתום הלימודים, יוכלו הסטודנטים להמשיך ללימודים מתקדמים בתואר שני במסלול ובאפשרותם של המצטיינים שבהם לעסוק במחקר מטעם המוסד האוניברסיטאי בו ילמדו.