עד היום חרדים שרצו ללמוד לתואר אקדמי היו בבעיה. מרבית מוסדות הלימוד הם בעלי מסלולים המתאימים לדתיים מסורתיים לרוב ולא לחרדים. חוסר ההתאמה לדתיים מתבטא למשל בכיתות מעורבות.
נכון שרובנו נוטים לחשוב כי החרדים מעדיפים להתמקד בלימודי גמרא ותורה, אך גם הם מבינים כי בישראל של שנת 2012, רק ללמוד בכולל זה לא מספיק ועם עשרות ילדים, צריך גם לממן את משק הבית בצורה כלשהי. אחד מן המאפיינים המשמעותיים ביותר לשיפור תנאי השכר הוא תואר אקדמי. עד היום האקדמיה הייתה פתוחה בעיקר לדתיים מסורתיים. הללו יכלו להגיע ללמוד כל תואר שיחפצו ואיחורים לשיעור בשל תפילת מנחה או שחרית, מתקבלים ללא בעיה. אך יחד עם זאת, כיתות אלו מעורבות ולא תמיד החומר מותאם לראיית העולם של האיש הדתי ההדוק.
|
|
תואר במגזר החרדי- דורש תנאים משלו. |
|
|
באים לקראת המגזר החרדי
בשל הבעייתיות של שילוב חרדים במוסדות ההשכלה הגבוהה של הציבור הרחב, מוקם בימים אלו קמפוס בירושלים בתוך השכונות החרדיות, אשר מיועד להכשיר לתואר ראשון חרדים בשלל תחומי לימוד. קמפוס לימודים זה מורכב ממרצים שהינם חרדים שומרי מצוות, קיימת הפרדה מוחלטת בכיתות בין גברים ונשים וחומרי הלימוד הם לפי ראיית העולם החרדית. התואר הנלמד הוא תואר אוניברסיטאי בשיתוף מכללות אקדמיות ובהתאם לכך גם שכר הלימוד הוא אוניברסיטאי.
בחירת מקצועות מדוקדקת
שלא כמו במוסדות לימוד אחרים, קיימים מספר מסלולי לימוד ספורים בקמפוס זה, אך כולם לדברי מקימי הקמפוס מקצועות מכובדים אשר למחזיקים בתואריהם צפוי עתיד כלכלי עם משכורת גבוהה יחסית למשק ובהתאמה למשרות המיועדות לציבור החרדי המשכיל. בין המקצועות הנלמדים בקמפוס ניתן למצוא תואר בביוטכנולוגיה, אופטומטריה, מדעי המחשב, ניהול בריאות וניהול משאבי אנוש, וכן תואר בממשל ותקשורת. כמקום אשר הוא חרדי בהווייתו, מערכת הלימודים נבנתה בהתאם לאורך החיים של החרדי/ת המצויים וכוללת שעורים בשעות הבוקר המאוחרות והפסקות צהריים שנועדו לתפילת מנחה.
חסכון בעלויות
אחת מן הסיבות מדוע חרדים פונים לעבר לימודי תואר היא העובדה כי בחברה החרדית עוני הוא לא מצב זר. רבים מן החרדים נמנעים מלימודים גבוהים משום שאינם יכולים לעמוד בתשלום הגבוה למכללות או לאוניברסיטאות. בקמפוס זה, בשל מיקומו בלב השכונות החרדיות של ירושלים, נחסכות עלויות נסיעה רבות וכן הקמפוס מעניק מגוון רב של מלגות והסדרי מימון.