לאקדמיה ולגופים הפילנתרופים התומכים בה אינטרס משותף לתמיכה בסטודנטים מצטיינים. זאת, לאור הצפי של אלה האחרונים להפוך לחוקרים, מרצים והוגי דיעות שיובילו את התפתחות האקדמיה והעתיד. בפועל, התמיכה באה לידי ביטוי בהשתתפות בהיקף חלקי או מלא בשכר הלימוד ולעיתים אף בצרכי קיומו של הסטודנט. מלגות ההצטיינות מוענקות לרוב לסטודנטים פעילים הלומדים במסגרת תואר ראשון, אשר להם הישגים גבוהים השואפים למצויינות. בוגרי תואר ראשון שסיימו את לימודיהם בהצלחה רשאים להגיש מועמדות למלגות הצטיינות עבור תארים מתקדמים יותר. יצוין כי לעיתים, בכדי לזכות במלגה, יידרש המצטיין לקחת חלק במערך ההוראה של התחום אותו הוא לומד, כעוזר של מרצה בכיר או כמתרגל. במאמר זה נפרט אודות אופי מלגות ותנאיהן.
מלגת הצטיינות לתלמידי שנה א´
לתלמידי שנה א´ תינתן כמות מצומצמת של מלגות הצטיינות עבור תלמידים מצטיינים המיוחד, על בסיס תחרותי שתנאיו נקבעים מדי שנה. המועמדים למלגה זו יאותרו על ידי החוגים, אשר ידרגו אותם ולבסוף יאשרו אותם באמצעות הרשות ללימודים מתקדמים. גובה המלגה משתנה מדי שנה ונקבע בהתאם לאפשרויות התקציביות הקיימות. כך או כך, תשולם המלגה בתשלום אחד, המותנה בתקינות אקדמית ומנהלתית של הסטודנט המצטיין.
מלגת הצטיינות לתלמידי שנה ב´
לתלמידי שנה ב´ תינתנה מלגות במסלול המחייב כתיבת עבודת גמר מחקרית, על פי קריטריונים אקדמיים ומנהלתיים קבועים. איתור הסטודנטים, דירוגם וכתיבת ההמלצות המתאימות יתבצעו על בסיס תחרותי, כשלאחר מכן אלה יעברו לאישור הרלוונטי מטעם הרשות ללימודים מתקדמים. גובה המלגה ייקבע מדי שנה על פי גובה התקציב וישולם בשני תשלומים, המותנים בתקינותו האקדמית והמנהלתית של הסטודנט.