להבדיל מימים עברו, בהן הייתה תמיכה שבטית באישה ההרה וגם בשלבי הטיפול הראשוניים בתינוק, הרי שכיום המשפחות הופכות להיות סגורות ומכונסות בבתים, בתוך המשפחה הגרעינית. סדנה לנשים לאחר לידה מעניקה את אותה התמיכה הנדרשת ומאפשרת התגברות על קשיים.
הנחיית נשים לאחר לידה – ובעיקר של נשים שחוות לראשונה את חווית ההורות, היא אלגורית באופן מסוים לחווית ההורות, ובמקביל, ניתן להשוות את הקבוצה שנוצרת לתינוק בשלבים המוקדמים לחייו. את המידע והביטחון שואבים מן המנחה, ואילו זו מנהלת את האינטראקציה בין המשתתפים באופן בלעדי, כשעיני המשתתפות נשואות רק אליה ומבקשות את תשומת ליבה. כך עם הזמן ועם המפגשים – כשהקבוצה מתפתחת, היא הופכת ליותר עצמאית וגם נקשרת לדמות אחרת – לאב או למטפלת. מרגע זה כשה"תינוק" – הקבוצה הופכת לעצמאית, עולים חששות טבעיים גם אצל המנחה.
|
| קורסי הנחיית נשים הפכו לפופולאריות בשנים האחרונות | |
|
הנחיה ומיומנויות הוריות
ישנן מיומנויות הנחיה אשר מלמדות כיצד להתנהל כאם, וישנן מיומנויות אימהיות אשר מייצבות את מיומנויות ההנחיה. בשתי הדרכים ישנה היווצרות של תהליך צמיחה והתפתחות אליו המנחה והצדדים המעורבים בו מביאים את הדפוסים אל תוך היצירה – את הפחדים,זכרונות הילדות והאמונות. בהנחיה מול אימהות – ממש כמו ההורות עצמה, ישנו תהליך דינאמי ובלתי פוסק של חתירה למודעות עצמית תוך התנסות בהנחיה מעשית.
למידת מיומנויות בהנחיה
ישנם נושאי לימוד רבים לתחום הנחית נשים לאחר לידה, וביניהם מצבים רגשיים של נשים לאחר לידה, התפתחות פסיכו – רגשית, זוגיות ומיניות לאחר לידה, החמות, היולדת והאם, תזונת האם ותזונת התינוק, בכי ושינה, מצבי חולי בשנה הראשונה לחיי התינוק, אינטונציה אימהית, פנטזיה מול מציאות – והפער ביניהם, המעבר מנשים לאימהות, אובדן העצמאות, דיכאון שלאחר לידה וחזרה למעגל העובדות לאחר לידה – כולל פרידה מן התינוק. בנוסף, המשתתפות לומדות על מיומנויות בהנחיית קבוצות ועל סגנונות אמהות.
הנשים המשתתפות בקורס
הנשים המשתתפות בקורס הן מי ששואפת להעמיק את הבנתה בתחום מעבר תקופת החיים שלאחר לידה על מנת ליזום הקמה של מרכזים קהילתיים עבור האם. הקורס יכול להתאים לנשים מטפלות או למי שעוסקת בהנחיית קבוצות ולנשות חינוך שהן לפני או לאחר לידה. הקורס יתאים גם לאמהות החשות קושי עם הסיטואציה המשפחתית שנוצרה, קושי עם סיטואציות שונות המתהוות עם התינוק – לרבות מצבי פרידה וחיזוק התינוק – שהוא יכול להתמודד עם זה ועם הרצון לייצר סביבת גידול מקלה לתינוק וגם למשפחה הסובבת אותו.