קצת מידע על
קורס הדפסה תלת מימדית
בעשור האחרון, אחד התחומים שיותר ויותר תופס תאוצה ומסתמן כמהפכני במיוחד הוא תחום ההדפסה התלת מימדית. למעשה, הייצור באמצעות המדפסות התלת מימדיות התחיל כבר בתחילת שנות ה-2000, כאשר השימוש במדפסות אלו היה בעיקר לייצור של אבי טיפוס שונים ומגוונים בתעשייה, וזאת בטרם הייצור ההמוני של אותו הדגם. יחד עם זאת, בשנים האחרונות, בעקבות שיפור משמעותי וחדשני של התוכנות להדפסת תלת מימד, ניתן ממש להוריד את התוכנות באופן עצמאי מהרשת ולהשתמש בהן באופן נגיש במיוחד, ולכל צורך שיעלה לכם בראש. יתרה מכך, ניתן לזהות הטמעה חדה של התחום בכלל הגופים בתעשייה, שזיהו מיד את הפוטנציאל של הדפסת ה-3D, ובתוך כך ניתן מדפיסים ברחבי התעשייה כמעט כל דבר באמצעות מדפסות אלו. בתוך כך למשל ניתן למצוא אביזרי אופנה, תכשיטים, גופי תאורה, כלי רכב, שתלים רפואיים ועוד שמיוצרים באופן בלעדי באמצעות תוכנה להדפסה תלת מימדית מסוגים שונים של פולימרים וחומרים מגוונים הכוללים בין היתא את הברזל, האלומיניום, הזהב והטיטניום. ככל שהטכנולוגיה משתכללת יותר ולצד זאת הופסת לזמינה יותר, כך המחירים של מוצרים שונים בעולמנו נמצאים אף הם במגמת ירידה, מה שיאפשר בעתיד הבאמת לא רחוק אפילו את הקמתם של עסקים קטנים או עבודה מהבית בנישות עיצוב וייצור שונות.
איך אפשר להפוך לדפס תלת מימד?
בכדי להפוך לדפס תלת מימד ולהרוויח את המקצוע הנחשק והשווה הזה, אין כל ספק שדרושה למידה מקדימה. מדובר בטכנולוגיה שלא מוכרת למרבית הציבור ברמה היישומית, והיא בטח לא אינטואיטיבית שכן מרביתנו לא נולדנו לעידן של הדפסה תלת מימדית, כי מדובר בעשור אחד בלבד של תחום זה. בדיוק בגלל זה, ישנו מספר לא מבוטל של מוסדות לימוד אשר פיתחו מתכונת לימודים ייעודית שמעניקה לתלמידים ולבוגרים את ארגז הכלים המלא לשם התמקצעות בתחום והשתלבות בשוק התעסוקה. בכלל הקורסים בתחום ההדפסה התלת מימדית תמצאו מסלול שמשלב לכל אורך הקורס הרצאות פרונטליות בהן מועבר החומר התאורטי לצד התנסויות פרקטיות במעבדות משוכללות הכוללות את מיטב הציוד הנדרש לשם תרגול הטכניקות הנלמדות בהדפסה תלת מימדית. בעמוד זה תמצאו את כל המידע שרק תוכלו לחלום עליו אודות תחום לימוד זה, ובתוך כך את תכני הלימוד, את מוסדות הלימוד שמציעים את הקורס, את קהל היעד שהתחום עשוי להתאים לו, את תנאי הקבלה לקורס ועוד.
מה כוללים תכני הלימוד בקורס הדפסה תלת מימדית?
תכני הקורס של הדפסת תלת מימד, כמו גם ביתר הקורסים בשוק הלימודים, משתנים ברמה כזו או אחרת ממוסד לימודים אחד לאחר, אך יחד עם זאת, ניתן לעמוד על נושאי הלימוד המרכזיים שמועברים במרבית מהקורסים המוצעים בתחום: לאורך הקורסים לומדים התלמידים את הרמה המערכתית של השיטה ומכירים את השלבים ברמת התהליך של ההדפסה התלת מימדים, לומדים נושאי ליבה כדוגמת מכניקה ואלקטרוניקה, לומדים כיצד ליצור אב טיפוס לקראת ההדפסה, לומדים להכיר ברמה האינטימית ביותר את התוכנה הממוחשבת להדפסה, בתוך כך לומדים את כלל המודלים האפשריים להדפסה תלת מימדים של מוצרים שכבר קיימים, לומדים כיצד לבצע תיקונים במוצר מודפס וכן כיצד להוסיף תופסות בעבודת יד בהתאם לצורך, לומדים גם כיצד לייצר הדפסה המונים בסדרות קטנות, לומדים כיצד יש לתכנן לוחות זמנים לפרוייקטים השונים בתחום, לומדים כיצד להתאים את הגודל הרצוי של המודל המודפס בהתאם לתכנון ולצורך, רוכשים טכניקות שונות לביצוע חיתוכים באמצעות לייזר, לומדים את כלל המוגבלויות שקיימות במדפסות 3D בייתיות שקיימות בשוק הישראלי והעולמי, לומדים לאמוד את מידת האיכות של המוצר שהודפס, לומדים להדפיס תוך שילוב של מספר חומרים וצבעים באותו התוצר, לומדים כיצד לחשב את העלות של הליך הייצור בענף ההדפסה התלת מימדים בכדי לתמחר עלויות ללקוחות, מכירים לעומק את מכוני השירות שמעניקים שירותי הדפסה תלת מימדים בישראל, מתמחים בהדפסות בתחום המזון, האופנה והרקמות הביולוגיות, לומדים את כל סוגיית הקניין הרוחני וכן את רישום הפטנטים ועוד. ניתן לומר שכלל בוגרי תחום ההדפסה התלת מימדית יוצאים מהקורס עם הכשרה על תוכנות התלת מימד של Sketch-Up, Shap Shifter וכדומה.
איפה ניתן למצוא לימודי הדפסת 3D?
תחום ההדפסה התלת מימדית הינו תחום שעדיין בחיתוליו מבחינת שוק הלימודים הישראלי, שכן כאמור מדובר בתחום שהוא עדיין נישתי ולא כולם התאימו את תכניות הלימוד שהם מציעים בהתאם לתגלית החדשנית. מה שכן, שני מוסדות לימוד מאוד בולטים שמציעים מתכונת לימודים ייעודית בתחום זה: ראשית, יש את "דיפלומה" ששייכים לאוניברסיטה הפתוחה, שמציעים את הקורס בפריסה ארצית רחבה שכוללת את רעננה, בראשון לציון, בפתח תקווה, בתל אביב, בחיפה, בירושלים, באשדוד, במודיעין, בנתניה ובבאר שבע. שנית, מסלול הדפסה תלת מימדית מוצע גם במכללת רמת גן שמציעים את הקורס ברמת גן כמובן.
קהל היעד ללימודי הדפסת תלת מימד
קורס הדפסה תלת מימדית יכול להתאים בעיקר לאנשים הבאים: כל אלו שהתחום נשמע להם מעניין ומרתק ומזהים את הפוטנציאל הגלום בענף ההדפסה התלת מימדית על כלל היבטיה, כל מי שבעלי אוריינטציה טכנולוגית או אף יתרה מכך בעלי תואר או עסק בתחום הטכנולוגי, אנשים בעלי חוש יזמות מחודד במיוחד שמחפשים לרכוש השכלה בתחום של העתיד, לאנשי אמנות ומעצבים של מוצרים בתעשייה וכן כמובן אנשים שמעוניינים בהסבה מקצועית לתחום נחשק ומרתק במיוחד.
תנאי הקבלה ללימודי הדפסה תלת מימדית
תנאי הקבלה לקורס הדפסת 3D משתנים במידה כזו או אחרת ממוסד לימודים אחד לאחר (למעשה כמו מרבית הקורסים בתחום שתנאי הקבלה שלהם בשוק הם דינאמיים), ויחד עם זאת, ניתן לזהות שבמרבית ממוסדות הלימוד בתחום דורשים מהמועמדים להיות בעלי: 12 שנות לימוד, שפה אנגלית ברמה בסיסית וידע בסיסי בשימוש במחשב ובמערכת ההפעלה של ווינדווס. יצויין, כי בחלק ממוסדות הלימוד בתחום לא מתעקשים על סוגיית 12 שנות הלימוד – גם אם כן וגם אם לא, אין ספק שמדובר בתנאי קבלה נוחים במיוחד, לכל הדעות.
משך הלימודים בקורס הדפסת 3D
מבחינת משך הלימודים בקורס הדפסה תלת מימדית, ניתן למצוא כיום בשוק הלימודים טווח גדול יחסית של שעות לימוד. בחלק ממוסדות הלימוד מדובר בקורס קצר יחסית, שכולל כ- 20 שעות, הנפרסות על פני כ-5 מפגשים מרוכזים של 4 שעות לימוד אקדמיות. ואילו בחלק אחר של מוסדות הלימוד בתחום תמצאו מתכונת לימודים גדולה יותר שקוללת כ-150 שעות לימוד. גם במתכונת המקוצרת וגם בזו המקיפה יותר תמצאו גם שעות הוראה פרונטלית וגם שעות של התנסות מעשית שמתבצעת לצד סגל ההוראה המקצועי כמובן. יצויין, כי בחלק ממוסדות הלימוד תוכלו למצוא את הקורס במסלול ללימודי בוקר וכן במסלול ללימודי ערב. הפיצול הזה של המסלולים נועד להקל על קהל התלמידים שמבקש לעבוד במקביל לתקופת הלימודים – כמו רבים מכם.
התעודה שמוענקת בסוף הקורס
עם סיום הלימודים, כאשר התלמיד עמד בהצלחה בכלל הדרישות שהציב מוסד הלימודים (אחוז מסויים של נוכחות בשיעורים, הגשת פרוייקט גמר ומטלות, מעבר בחינות וכדומה), מוענקת לו תעודת גמר מטעם מוסד הלימוד. מדובר בדרך כלל בתעודת: Certified Combined 3D Designer.