קצת מידע על
תואר ראשון בעבודה סוציאלית
המציאות הכלכלית והחברתית הקשה בישראל מצריכה בעלי מקצוע שיתערו בקהילה בצורה מסורה ורגישה, ויעסקו בהתמודדות עם בעיות חברתיות והגורמים להן ויסייעו ליחידים, למשפחות ולקהילות להתמודד עם קשיים בתחום הפרנסה, המשפחה וחיי היום יום בשאיפה לשפר את מצבם של אוכלוסיות שונות ולתת להן את התמיכה והמענה להן הן זקוקות. חשוב לציין כי לצד החמרת מצבן של אוכלוסיות רבות והדרישה העולה לעובדים סוציאליים בשנים האחרונות – לא רק ששירותי הרווחה לא התרחבו, אלא שהייתה פגיעה וצמצום שלהם ותנאי ההעסקה של עובדים סוציאליים נפגעו.
לכן, מי שבוחר במקצוע זה – צריך להגיע אליו מצויד בתחושת שליחות ומוטיבציה להתמודד עם קשיים וליישם ערכים חברתיים, כיוון שהמקצוע עצמו קשה ומאתגר מאד - העובד הסוציאלי צריך לעבוד ברמות לחץ גבוהות, כשהוא מתמודד עם עומס רגשי לא קטן, מטפל בהרבה מקרים במקביל ולא תמיד הוא יכול לסייע לכולם ובנוסף, זוכה לשכר נמוך יחסית. הבעיות איתן מתמודדים עובדים סוציאליים בעבודתם עם אוכלוסיות קשות רבות - בעיות מבית, אבטלה, מצוקה כלכלית, נכות, בעיות בריאותיות, התעללות במשפחה, משברים, שינויים אישיים וחברתיים, מגבלות אישיות, התמכרות, הגירה, קיפוח חברתי ועוד.
לימודי תואר ראשון נמשכים כ- 4 שנים. הלימודים הם רב תחומיים וכוללים תכנים מגוונים מאד, ביניהם תחומים אקדמיים, כמו פסיכולוגיה, סוציולוגיה, כלכלה, מדיניות ציבורית ועוד. לימודי עבודה סוציאלית מכשירים בוגרים שישתלבו כיועצים וכעובדים סוציאלית במערכות השונות במדינה (לפעמים גם במגזר הפרטי) ויידעו לתווך בין אוכלוסיות נזקקות לבין רשויות המדינה, ילמדו כיצד ניתן לסייע ולחזק את אוכלוסיות חלשות, לתמוך בהן, לייצג אותן ולטפל בהם ברגישות ובצורה נעימה.
לימודי עבודה סוציאלית שואפים להעניק לסטודנטים את הכלים, הידע והחוזק הנפשי הנחוצים כדי להתמודד עם מקצועם, שלרוב כרוך בהיחשפות לסיפורי חיים ולמראות קשים. לימודי העבודה הסוציאלית מעניקים לסטודנטים ידע עיוני מחקרי עדכני וכן ידע מעשי בתחומים השונים (סוציולוגיה, פסיכולוגיה ועוד), תוך כדי בחינת ערכים חברתיים והומניסטיים ושימת דגש על הכרת חשיבותן של הזכויות החברתיות והעקרונות עליהם מבוסס מקצוע העבודה הסוציאלית.