בשנים האחרונות הפך החינוך הטכנולוגי-מקצועי בישראל לתחום השכלה מבוקש, אטרקטיבי ונחשב. בכדי לספק את הביקוש הגדל והולך, הוקמו המכללות המקצועיות, העומדות לצד אלה האקדמיות והאוניברסיטאות השונות. המכללות המקצועיות בישראל, הן כלל המוסדות העוסקים במתן השכלה אך שאינם מוסמכים להעניק תואר אקדמי. זאת, בהתאם לחוק המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), אשר נחקק עוד ב-1958 תוך שהינו גורס כי רק מוסד להשכלה גבוהה אשר קיבל את אישור המועצה יהיה רשאי לעשות שימוש בכינוי "מכללה אקדמית".
מה ניתן ללמוד במסגרת מכללה מקצועית?
המכללות המקצועיות מתקמדות לרוב בתחום לימודי מסויים, בו הן מעניקות השכלה והכשרה מקצועית המקנה כלים, מיומנות ובסיס ידע תעסוקתיים. המכללות המקצועיות מעניקות, כאמור, השכלה גבוהה שאינה אקדמית אך מקנה בהסמכה מקצועית, בדיפלומות ובתעודות. מכללות אלה מציעות שפע רב של קורסים והסמכות בתחומים שונים, דוגמת: מחשבים; רפואה משלימה; אמנות; מוסיקה; חשבונאות; בנייה ותחזוקה; בישול; חשמלאות; טכנולוגיה; מלונאות; קורסים טכנולוגים; ועוד.
מי מפקד על המכללות המקצועיות?
הפיקוח על המכללות המקצועיות המכשירות הנדסאים וטכנאים מוסמכים מופקד לרוב בידיו של המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע (מה"ט), הנוצר כפונקציה של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. בכל הנוגע למכללות מקצועיות המכשירות בעלי מקצוע שאינם טכנאים והנדסאים, אלה מעניקות תעודות מקצועיות (דיפלומות) אשר אינן מפוקחות על ידי משרדי הממשלה.
מהם תנאי הקבלה המאפיינים לימודי במכללות מקצועיות?
בניגוד לאוניברסיטאות ולמכללות האקדמיות, רוב רובן של המכללות המקצועיות אינו דורש קיומם של תנאי קבלה מיוחדים. כך, לא קיימת דרישה לביצוע המבחן הפסיכומטרי לשם קבלה ללימודים ולעיתים אף לא נדרשת תעודת בגרות כתנאי הכרחי לכך. עם זאת, חלק מהמכללות המקצועיות עורכות ראיונות אישיים ומבחני התאמה לקורסים מסויימים.