עולם הבישול תפס תאוצה לא קטנה בשנים האחרונות ואנו זוכים לראות שפים מפורסמים בתוכניות טלוויזיה אישיות או תוכניות אירוח, כמו כן עלתה המודעות בציבור הרחב לאוכל אנין טעם ולאוכל גורמה, כך שגם אנשים מהשורה מתפנקים על מסעדה יוקרתית לא פעם. במרכז הארץ קשה לפספס את ריבוי עסקי המזון. בעקבות הפופולאריות של המקצוע רבים בוחרים להתמחות בלימודי שף ולעסוק בכך במשך חייהם. יש הטוענים שמדובר באחת העבודות הקשות ביותר בשוק מבחינה פיזית ומנטאלית ומצד שני – אחת העבודות המהנות והמתגמלות ביותר.
סביבת העבודה של השף
סביבת העבודה הטבעית של השף תהיה המטבח, שכן מדובר באדם שעוסק במזון. בין אם מדובר במטבח של מסעדה יוקרתית, של עסק פרטי של מזון, בקייטרינג, בבתי מלון ועוד. לשף יתלוו טבחים, עוזרי שף המכונים סו-שף, מלצרים, שותפי כלים ועוד – כך שיכולת התקשורת של השף עם עובדיו חשובה מאוד, במיוחד בזמנים לחוצים שיש להגיש את המנות ביעילות, במהירות והכי חשוב – טעימות. לא קל להיות שף שכן לא פעם הלקוחות לא מרוצים מהטעם של המנה, מצורת הגשתה או יחס המלצרים, על כן יש להיות עם עמוד שדרה חזק וליהנות מהמקצוע.
מה צריך ללמוד כדי להיות שף?
יש שפים שסללו את דרכם בעצמם – החל מהמטבח הפרטי בבית וכלה בפתיחת עסק עצמאי. עם זאת, המודעות ללימודים בימינו היא גבוהה מאוד והדרישה בשוק היא לאנשים משכילים, גם בתחום המזון. אדם שעבר לימודים אקדמאיים בתחום הטבחות והבישול יוכל לפתוח לעצמו אופציות תעסוקה רבות יותר. כמו כן ניתן לקחת קורסים מקצועיים בתחום ולהתמחות בקונדיטוריה, באפייה, בבישול בשרים, בבישול ביתי, להיות שוקולטייר ועוד. כל לימודים שכאלו יעשירו את טכניקות הבישול והידע הפרקטי והתיאורטי כאחד של השף.
אופציות התקדמות בתעסוקה לשף
שף לא חייב להיות כל הזמן במטבח. השאיפה היא להתחיל מאפס, לבנות את עצמך ובסופו של דבר לנהל את המטבח יותר מאשר לעבוד בו בפועל. עם זאת, כל אחד בוחר בדרכו שלו. שפים רבים התחילו את הלימודים והתעסוקה בתחום זה מאהבתם לאוכל, לסביבת האוכל והכנתו ועל כן מוכנים להקריב שעות פנאי רבות לצורך העבודה ולהיות על הרגליים במטבח שעות רבות. עם זאת לאורך השנים, כאשר הגוף פחות מתפקד, השף יכול להפוך למנהל מטבח, לפתוח סניפים לעסקי מזון ולנהל את היבט המזון שבהם, להיות יועץ אוכל ועוד.