כשבכל יום מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים ממחלה זו או אחרת הקשורה במזון שאכלו, הם לא חייבים להיות מודעים לכך. המודעות מתחילה היכן שניתן למנוע זאת.
החיידקים נמצאים בכל מקום, בין אם יש תנאים נוחים להתרבותם על חשבון האחרים עימם הם חיו בסימביוזה ובין אם אין תנאים כאלו. החיידק ימצא באויר, על גבי המוצקים ובנוזלים, ומועברים בכל דרך אפשרית. אפשר למנות כך את המזון הלא מבושל, פירות וירקות לא רחוצים, בשרים ודגים שהופשרו במקום לא היגיייני, ביצים שלא בושלו או עברו הליך בישול או טיגון, מזון שתאריך התפוגה שלו עבר ועוד. כדי למקסם את ההיגיינה של מוצר ואת הבטיחות לשימוש בו, יש להתחיל לשמור על כך מתחילת העיבוד שלו, וזאת על פי תקנים של משרד הבריאות.
|
|
הקורס נקרא נאמני תברואה ובטיחות מזון, והוא נערך בפיקוח של משרד הבריאות |
|
|
למי יתאים לעשות קורס הגיינה ובטיחות מזון?
הקורס יתאים לכל מי שיש לו חלק בתעשיית המזון בכלל, ובפרט למנהלי מערכות הזנה, קניינים רסיברים, סגני מטבח מוסדיים, אנשי תחזוקה וגם קירור מזון, חברות קייטרינג, קונדיטורים, חברות להובלות מזון בקירור, בתי המלון, אנשים ועסקים מעולם המסעדנות ועוד. הקורס יתאים גם לתברואנים, טבחים ולאנשים שקשורים ישירות לעולם הכנת המזון, לא רק לניהול פס מכירתו או עיבודו.
מה לומדים בקורס הגיינה ובטיחות מזון?
נושאי הלימוד בקורס זה מונים בין היתר יסודות במיקרוביולוגית המזון, שיטות לשימו מזון גולמי ומבושל, איך לרכוש את המזון – מהם חיי המדף שלו, איך מגלים זיופים ומונעים זאת, הובלה של מוצרי מזון, אחסון ואחזקה, גורמים שיכולים להשפיע על בטיחות המזון ועל הבריאות, הגיינה של העובדים. בהקשר של מטבחים מוסדיים – איך לתכנן ולהפעיל עקרונות לתכנון ולתפעול של מטבחים מוסדיים והליכי עבודה, אילו מערכות לבקרת מזון קיימות, תקנות ותנאים לרישוי העסק.
דרישות משרד הבריאות בנושא
הקורס נקרא נאמני תברואה ובטיחות מזון, והוא נערך בפיקוח של משרד הבריאות, ומי שעבר את הקורס מקבל תעודת "נאמן תברואה" מטעם משרד הבריאות. משרד הבריאות מוציא אחת לתקופה תקנות מעודכנות באשר לבדיקת דגים ובשק, לשמירה על מעבדות רפואיות, אריזות מזון, ביצי מאכל, תנאי ייצור מוצרי מזון ועוד. את התקנות הללו יש ללמוד לגבי כל סוג מזון על מנת לדעת איך לשמור ברמה המקסימלית על בריאות הציבור, וכן לפעול על פי תקנות ההגיינה והבטיחות של מזון.