רבים לא יודו בכך, אך ההבדלים בין המקצועות השונים בתחום מדעי החברה נראים זניחים כמעט ורבים בוחרים ללמוד מקצועות במסגרת קטגוריה זו, שלאו דווקא קולעים למה שרצו ללמוד. תחום מדעי החברה עוסק הן באדם עצמו והן בחברה הסובבת אותו והשפעתה עליו ועל התרבות הכללית. אז מהם ההבדלים בין המקצועות השונים?
מדעי ההתנהגות, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, ועוד הם כולם תחומי בסיס בתחום מדעי החברה. רבים חושבים כי מדובר כמעט באותו מקצוע רק בשם שונה, אך הדבר אינו נכון. יש הבדלים בין המקצועות ובין מה שניתן לעשות איתם לאחר מכן. בכתבה זו ננסה לעמוד על ההבדלים בין המקצועות וגם לספר לכם מה העתיד צופן לכל אחד מן הבוגרים בתחומים הספציפיים הללו. כמובן שאת מלוא הפרטים על הסילבוסים תוכלו למצוא בכל אחד ממוסדות הלימוד האקדמיים.
לימודי פסיכולוגיה
ראשית כל נצהיר ונאמר- בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה עדיין אינם יכולים לעבוד בתור פסיכולוגים. מדובר בתואר שהוא עיוני בעיקרו ויכיר לכם לעומק את התיאוריות השונות בפסיכולוגיה, החל מפסיכולוגיה התפתחותית וכלה בפסיכולוגיה חברתית שגם משפיעה מאוד על עולם הסוציולוגיה. בנוסף נלמדים גם קורסים בשיטות מחקר וסטט'. התואר הראשון יאפשר לכם בעיקר להשתלב במשרות המצריכות קשר ישיר עם אנשים באם מדובר בפן טיפולי יותר כמו עמותות שונות ועבודה עם נוער בסיכון ואם כאנשי משאבי אנוש, אנשי גיוס ומיון וגם בענף הפרסום שם מחפשים כל העת אנשי מקצוע שיוכלו לסייע לרדת לעומק המחשבה של הצרכן המצוי. אם בכל זאת תרצו להיות פסיכולוגיים קליניים, תצטרכו להמשיך ללימודי תואר שני שהקבלה אליהם תלויה בממוצע ציונים מושלם, המלצות רבות ולא מעט תחרות...רק לאחר סיום התואר השני כפסיכולוג קליני וההתמחות במקצוע בתום הלימודים, תוכלו לעסוק בתחום זה.
|
|
פסיכולוגיה-תואר ראשון הוא עיוני בלבד, בכדי לההפך לפסיכולוג של ממש נדרש להתקבל לתואר שני בהצלחה. |
|
|
לימודי מדעי ההתנהגות
בניגוד לפסיכולוגיה שהוא תחום ספציפי מאוד ללמודים, מדעי ההתנהגות למעשה עוסק בכל האספקטים של התנהגות האדם- כיחיד וכחלק מקבוצה. הלימודים כוללים תיאוריות גם מעולם הפסיכולוגיה, אך גם מעולם הסוציולוגיה, הקרימינולוגיה ועוד. מרבית בוגרי התואר הזה משתלבים לרוב בתפקידים של ייעוץ ארגוני, תפקידי גיוס ומשאבי אנוש, ארגונים שונים ומלכ"רים ועוד. לעיתים גם בוגרים של מדעי ההתנהגות מנסים להיכנס למסלולי לימודי התואר השני בפסיכולוגיה קלינית, אך העדיפות לה הם זוכים בקבלה היא נמוכה יותר ובנוסף הם נדרשים גם להשלמה של מספר קורסים.
לימודי סוציולוגיה
תחום הסוציולוגיה עוסק בחקר קבוצות האדם מן התקופה הפרהיסטורית ועד לימינו אנו. התחום עוסק במחקר התפתחויות בתרבות, תיאוריות על חשיבה בקבוצה והשפעת הקבוצה על היחיד, התפתחויות של עמים ומנהגים תרבותיים ועוד. לסוציולוגיה יש תיאוריות רבות המאפיינות רק אותה והן הנלמדות בעיקר בתחום, אך בלימודים גם תכירו תיאוריות עיקריות בפסיכולוגיה ומדעי ההתנהגות בכלליות. מבחינת תחומי תעסוקה, לרוב נהוג כי לומדי תחום זה ממשיכים ללימודי תואר שני ומשתלבים באקדמיה או משתלבים במרכזי לימוד וחקר תרבות דוגמת מוזיאונים או מכונים.
לקריאה נוספת בנושא...
עבודה עם BA במדעי החברה
אנתרופולוגיה או סוציולוגיה?