בעת האחרונה, ככל שהמודעות העצמית עולה, הרצון לשפר את בריאות הגוף מתגבר, העיסוק בספורט הופך לנחלת הכלל ונמצאות דרכים לטיפול בתופעות בריאותיות באמצעות התזונה, ענף התזונה עולה שלב והופך להיות למרכזי יותר מתמיד. מקצוע הדיאטנית מסייע לאנשים להשתמש בידע שהצטבר ולשנות את הרגלי האכילה שלהם למען מטרה. אנשים פונים לדיאטנית מסיבות שונות – מחלות, דיאטות הרזיה, פיתוח שרירים, מעבר לטבעונות או לצמחונות, ועל מנת למצוא לכל אחת מן המטרות הללו את הדרך, חשוב לקבל ידע נרחב בתחומים כמו ביולוגיה ואנטומיה, פסיכולוגיה, תורת המזון ועוד.
מה עושה דיאטנית?
הדיאטנית עוסקת באופן מקצועי בהגשת סיוע ומענה בתהליך בניית תפריט תזונה ושינוי בהרגלי האכילה והחיים כתוצאה מכך, מלווה את תהליך השינוי ומשנה אותו על פי ההתנהלות בפועל ואילוצים שונים. מייעצת להרזיה, להשמנה ולהתמודדות עם הפרעות אכילה שונות, לתפריט שמסייע במניעת התפתחות מחלות ותופעות שונות.
מה צריך ללמוד כדי להיות דיאטנית?
ישנו הבדל רב, ברור ומקצועי בין תזונאים למיניהם שאינם דיאטנים לדיאטנים קליניים. אלו האחרונים עוברים מסלול לימודים מורחב בשפע של מקצועות מתחום הביולוגיה, מדעים מדויקים, תזונה, פסיכולוגיה, בריאות הציבור, ביוסטטיסטיקה ועוד. כיום ישנה מגמה הולכת ומתגברת לעיסוק בתחום הקואוצ´ינג (אימון בתזונה), ולכן יתכן דגש גם על תכנים המביאים לתקשורת בין אישית טובה יותר, ולחולל שינוי התנהגותי ועוד (כמו למשל דרך דמיון מודרך, NLP ועוד).
איך להתאים דיאטה?
כשמטופל מגיע לדיאטנית לטיפול, היא לוקחת מדדים ומתשאלת, כמו למשל התחשבות בנתונים של בדיקות דם. היא יכולה להתאים על פי זה ותוך התחשבות בעוד גורמים כמו מין, גיל, אורח חיים – סדר יום והרגלי אכילה וכן את המזונות האהובים. על מנת להתאים דיאטה מגורמים אלו, יש ללמוד מגוון מקצועות לאורך שנות הלימוד כמו למשל כימיה, פיזיקה, ביולוגיה, גנטיקה, פסיכולוגיה ועוד וכן לעבור התמחות באחד מהמוסדות הרפואיים המוכרים – כשבסופה יוענק רישיון עבודה לדיאטנית קלינית אשר מטעם משרד הבריאות.